ŠE ENA DRŽAVA SPROŠČA UKREPE: Razredom kljub potrditvi okužb ne bo več treba v karanteno

Svet

Na Nizozemskem bodo v sredo omilili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki veljajo za ene najstrožjih v Evropi. Svoja vrata bodo lahko znova odprli restavracije, bari in muzeji, je včeraj napovedal nizozemski premier Mark Rutte. Ukrepe sproščajo po velikih napetostih z gostinskim in kulturnim sektorjem.

"Sprejemamo velik korak k nadaljnjemu odpiranju Nizozemske," je povedal Rutte. "To se zdi kontradiktorno, saj številke okužb skokovito naraščajo. Moramo biti jasni, da s tem tvegamo," je poudaril.

Pojasnil je, da so se za to odločili zaradi "velikih napetosti" z gostinskim in kulturnim sektorjem.

Jeza se je v državi okrepila, potem ko je vlada dovolila, da se 15. januarja odprejo trgovine, fitnes centri in frizerski saloni. Druge dejavnosti so medtem morale ostati zaprte. Kavarne v številnih mestih so kljub temu odprle svoja vrata, muzeji pa so se v znak protesta za en dan odprli kot lepotni saloni.

Kavarne, bari in restavracije bodo lahko od srede znova sprejemali goste, ki bodo morali predložiti covidno potrdilo. Ko ne bodo za mizami, bodo morali nositi zaščitne maske. Gostinski lokali ne bodo smeli biti polno zasedeni.

Obiskovalce bodo lahko znova sprejemali tudi kinematografi, gledališča in muzeji. Nočni klubi medtem ostajajo zaprti.

Sproščajo tudi pravila za šole. Razredom kljub potrditvi okužb ne bo treba več v karanteno. Doma bodo morali ostati samo otroci s simptomi okužbe, pri katerih je bila potrjena okužba z novim koronavirusom.

V državi sicer potrdijo po okoli 60.000 novih okužb na dan, pri čemer število sprejemov na oddelke intenzivne nege in smrti upada. Zdravstveni minister Ernst Kuipers je obenem poudaril, da to ni gripa in da razmere ostajajo občutljive.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija