REŠEVANJA PREBEŽNIKOV NA POTI MIMO KOPRA: "Ne moremo plačevati cene zgrešene migrantske politike Slovenije in EU" (VIDEO)

Koper

Javnost vsak dan znova pretresajo primeri reševanj ilegalnih prebežnikov, ki na t. i. balkanski poti 'do boljšega življenja' prečkajo Slovenijo in območje pod nadzorom Policijske uprave (PU) Koper. Njihove zgodbe so pretresljive in tudi tragične. V zimskih razmerah poskušajo prečkati reko Kolpo, izčrpani obtičijo v mrazu in snegu, padejo v kakšno jamo ali čez previs in zaradi poškodb ne morejo nadaljevati poti itd. Očitno je v Primorcih še toliko humanosti, da jim priskočijo na pomoč – največkrat občani in policisti. A cena, ki jo plačujejo prebivalci obmejnih vasi, postaja prevelika.

Javnost je minuli teden pretresla smrt 21-letnega prebežnika, ki je v skupini prečkal avtocesto pred predorom Kastelec, pri tem pa ga je zbil voznik avtomobila. A to je le eden od primerov, na podobne nevarnosti že dolgo opozarjajo prebivalci obmejnih koprskih vasi.

V petek zvečer je v Regijskem centru za obveščanje 112 dežurni sprejel klic v tujem jeziku. V gozdu na območju Slavnika sta se izgubila prebežnika, mati in sin. Stekla je iskalna akcija, ki se je na srečo končala dobro, oba so našli močno podhlajena in premražena, ju rešili in prepeljali v azilni dom.

Viljem Toškan

"Pred tem smo imeli primere, da smo našli kar nekaj migrantov, ki so bili prezebli in so potrebovali nujno medicinsko pomoč," pojasnjuje Viljem Toškan, vodja oddelka za državno mejo in tujce pri PU Koper.

Nekateri primeri se žal končajo tragično.

"Primer, ko je državljanka Nepala umrla zaradi podhladitve nad vasjo Rakitovec. To je bilo konec februarja," spomni Toškan.

Na območju PU Koper so letos obravnavali že 15.500 prebežnikov, kar je okoli 300 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Največ je državljanov Afganistana. Notranja ministrica v odstopu Tatjana Bobnar je sicer držala obljubo, da bo v obmejnih vaseh več prisotnosti policistov, med domačini pa še vedno vlada nelagodje.

Dejan Švab

"Prej so se nekako skrivali, zdaj pa hodijo po cesti, kar predstavlja veliko nevarnost za promet, ko se npr. voziš v temi. So neoznačeni, hodijo po sredini ceste, zelo moraš paziti," pravi Dejan Švab, nekdanji predsednik Krajevne skupnosti (KS) Zazid. Še več, prebežniki pridejo tudi na domača dvorišča, čeprav z vandalizmom ni težav. Ne morejo pa reči, da se počutijo varne, čeprav poskušajo biti strpni, sočutni in prebežnikom tudi pomagati.

"Mi smo majhna vas, majhna skupnost in ne moremo plačevati cene neke zgrešene migrantske politike v Sloveniji ali EU," dodaja Švab. Še večjo skrb vzbuja vstop Hrvaške z novim letom v schengen, ko bodo meje padle tudi fizično. Pa čeprav policija zagotavlja, da bodo okrepili enoto za izravnalne ukrepe, ki bo pokrivala območje ob hrvaški in italijanski meji in bo osredotočena predvsem na kontrolo vozil, pa to zanje ni dovolj velik argument, da bi bila skrb odveč.

Tudi Italija oziroma Furlanija-Julijska krajina je napovedala okrepitev nadzora ob celotni zahodni meji s pomočjo mešanih patrulj slovenskih in italijanskih policistov, saj se je število ilegalnih prehodov meje na Tržaškem povečalo za kar 70 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  14 .12. 2022 ob  20: 57
V Movraž z njimi. Za sužnje, norcev ne manjka, ki bi jih vzeli k sebi.
Pjero Panin |  14 .12. 2022 ob  17: 38
Se fukat ne smes na socerbu kot si lahko prej.
Odmah patrulja.
Istriano |  14 .12. 2022 ob  16: 46
21
Vse tujce, ki ilegalno prečkajo mejo je potrebno naložiti v avtobus in dostaviti na dom Tašnerju Vatovcu, Mesecu, Kordiš in podobnim. In potem šli levaki sami postaviti novo žičnato ograjo.
manemebasat |  14 .12. 2022 ob  16: 42
24
Levicarskim hipijem se vedno ne gre v glave, da je to v glavnem JIHAD, v tem primeru brezvojna okupacija Evrope. A ti telebani jih sprejemajo odprtih rok in se ne zavedajo, da za nase otroke ustvarjajo pekel.
manemebasat |  14 .12. 2022 ob  13: 46
Prebeznikov? Banda levicarska!