REFOŠKI VABIJO V IZOLO: Na festivalu Refuscus Mundi več kot 40 vinarjev

Izola

Danes bo v Manziolijevi palači v Izoli potekal mednarodni festival vin Refuscus Mundi - Svet refoška. Na njem se bo s svojimi vini, pridelanimi iz grozdja sorte refošk, predstavilo več kot 40 vinarjev iz Slovenije, Italije in Hrvaške, dogodek pa predstavlja stičišče vinarjev in publike, da pokažejo vse potenciale, ki jo ponuja ta sorta.

Degustacija bo priložnost za srečanje s široko paleto vin različnih slogov ter za globlji vpogled v refoške na vodenih degustacijah in tematskih delavnicah, so zapisali organizatorji dogodka.

Refošk je stara sorta vinske trte, ki je najpomembnejša in najbolj razširjena sorta v slovenski Istri in na Krasu. Čeprav gre za isto sorto, iz nje v Istri pridelujejo refošk, na rdeči kraški zemlji pa teran.

Sorodne sorte z enakim oziroma podobnim imenom uspevajo tudi v Furlaniji, kjer je najbolj razširjen rdečepecljati refošk, ob njem pa poznajo še refosco di Rauscedo, refosco di Faedis in refoscone. Refošk je pomembna rdeča sorta tudi v hrvaški Istri.

Refošk je dolgo veljal za enoletno vino, v zadnjih dveh desetletjih pa so vinarji utrdili njegov značaj velikega vina. Iz sorte refošk pridelujejo slogovno različna vina: peneča vina, rose, mlada vina, bogata zorjena vina in vina iz sušenega grozdja z ostankom sladkorja. Refošk je najbolj razširjena rdeča sorta v Sloveniji in najbolje prodajano sortno vino v njeni zgodovini.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija