PRVA POLOVICA LETOŠNJE RIBIŠKE SEZONE PRECEJ SLABŠA OD LANSKE: Ribiči upajo na boljši jesenski ulov

Piran

Prva polovica letošnjega leta je tako v primerjavi z zelo uspešno lansko sezono, ko so ribiči ulovili za dobrih 30 ton več morskih organizmov kot v letu 2019, precej slabša, je pojasnil Bolje.

Naštete vrste predstavljajo najpogostejši ulov naših ribičev, posebej tigraste kozice pa zaradi visoke odkupne cene tudi bistveno prispevajo k finančnemu izplenu posameznega ribiča. Omenjene vrste so sicer pretežno domet kočarjev, medtem ko so mrežarji omejeni na vrste iz priobalnega pasu, ki v tem času lovijo predvsem ribone, orade, ovčice in špare. "Vendar je tudi v tem delu v zadnjih mesecih izplen bolj pičel," priznava Bolje.

Ribiči zdaj upajo na boljšo jesensko sezono, ki predstavlja glavno sezono tako za ribiče, ki lovijo s stoječimi mrežami, kot za kočarje. Bolje upa, da se bodo v večjih količinah zopet pojavile orade in muškatne hobotnice ter ostale vrste, značilne za jesenske ulove. Jesenski ulovi so sicer ponavadi bolj pestri glede na vrsto ulova ter za ribiče tudi finančno uspešnejši.

V primerjavi z lanskim letom pa bo glede na poznavanje ribjih populacij in njihovo gibanje težko bistveno popraviti sezono, je še ocenil vodja svetovalne službe. Težava je po njegovih besedah tudi v tem, da bi ob bistveno večji prisotnosti tigrastih kozic in molov ribiči verjetno ne bi vseh izlovili, saj slovensko tržišče takšnih količin enostavno ne prenese.

Definitivnega vzroka za manjšo ribjo populacijo v letošnjem letu Bolje ne more dati, gre pa po njegovem za naravne fluktuacije in druge razloge, kot npr. prisotnost meduz.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija