PROGA DIVAČA-KOPER BO ZAPRTA: Slovenske železnice bodo konec tedna dokončno sanirale progo

Koper

Slovenske železnice (SŽ) bodo po junijskem iztirjenju tovornega vlaka in izlitju kerozina pri Hrastovljah ta konec tedna ob zapori dokončale sanacijo proge Divača-Koper. Medtem sicer družba v skladu z odločbo Agencije za okolje (Arso) izvaja monitoring morebitnega onesnaženja vode s kerozinom.

Proga Divača-Koper bo zaprta od 10. do 13. avgusta, na SŽ pa nameravajo v tem času dokončati sanacijo po junijskem iztirjenju tovornega vlaka. Nesreča je razkrila predvsem ranljivost tamkajšnjega sistema vodooskrbe, zato so pristojne institucije po nesreči ustanovile operativno skupino za izvedbo ukrepov za zavarovanje rižanskega vodnega zajetja. Kot so sporočili iz Arsa, so člani skupine na današnjem srečanju pregledali izvajanje četrte dopolnilne odločbe, v kateri je agencija za okolje SŽ določila lokacijo, pogostost in način spremljanja morebitnega onesnaženja voda s kerozinom in pripravo načrta sanacije, če bi zaznali onesnaženje. Kot so izpostavili, SŽ izvajajo vse naloge.

Pooblaščeni in akreditirani izvajalci meritev po navedbah Arsa tudi redno poročajo o analizah odvzetih vzorcev na vrtinah. Te rezultate poleg Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ter SŽ spremljata tudi Arso in Geološki zavod Slovenije. Če bodo vzorci pokazali prisotnost onesnaževal, bodo SŽ izvedle predvidene ukrepe za omejitev širjenja in obvladovanja oblaka kerozina, javnost pa bo o tem obveščena, so še zapisali v sporočilu za javnost. Izvedeni bodo tudi vsi potrebni ukrepi za varovanje vira pitne vode za obalo, so zagotovili.

Od nesreče pristojni iščejo tudi nov vodni vir za Kras in Istro

Nabor različic bo ožja delovna skupina pripravila do septembra. Ko bodo nabor potrdili, bo sledila priprava razpisa za izbiro izvajalca primerjave različic, je po zadnjem srečanju prejšnji teden dejal direktor direkcije za vode Tomaž Prohinar.

Do nesreče je sicer prišlo 25. junija, ko je v predoru pri Hrastovljah iztirilo šest vagonov tovornega vlaka, ki je prevažal kerozin. Ena od cistern se je poškodovala in iz nje je izteklo okoli 11.000 litrov tega goriva.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zarja |  08 .08. 2019 ob  07: 45
Pa naj že enkrat uredijo progo kot je treba , ne da vozijo potnike do divače z avtobusom. Nikakve železnice imamo. Bo treba Marijo Terezijo potegnit na plan.