"ČE VODA SMRDI, JE NITI NE VOHAJTE!" Takšno je stanje na kraju izlitja kerozina (FOTO, VIDEO)

Koper

Po iztirjenju tovornega vlaka na železniški progi v Dolu pri Hrastovljah konec junija, v katerem se je v tla izlilo 9000 litrov kerozina, so predstavniki Agencije RS za okolje, Slovenskih železnic, Direkcije RS za vode, Geološkega zavoda Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Rižanskega vodovoda Koper in Mestne občine Koper danes predstavili stanje in izvedene aktivnosti za odpravo posledic okoljske nesreče in ukrepe za nemoteno zagotavljanje pitne vode na območju slovenske Istre. Čeprav vsi poudarjajo obsežnost problema, zagotavljajo, da je voda pitna, prebivalci pa niso ogroženi.

Današnjo predstavitev je sicer sklical koprski župan Aleš Bržan zaradi boljše informiranosti najbolj prizadetih krajanov.

"Naši ljudje, tu v tej krajevni skupnosti, so najverjetneje tako kot vsa Slovenija tudi informirani o tem, da je prišlo do nesreče na železniški progi. Vidijo precej ljudi, ki hodijo po njihovih parcelah, ki nekaj delajo, ampak dejansko verjetno niso dovolj informirani o tem, kaj se dejansko dogaja, kako se rešujejo problemi," je svojo odločitev pojasnil Bržan.

Župan je sicer kljub začetnim zapletom pri koordinaciji dosedanje ukrepe ocenil kot dobre. "Na žalost smo še vedno v strahu, do onesnaženja vodnega vira na žalost še vedno lahko pride, pripravljeni pa smo na vse ukrepe, vsaj na nivoju našega vodovoda, kaj narediti," je dodal.

"Delovna skupina in njen način sodelovanja je dal take rezultate, da ni prišlo do večje škode," je sodelovanje pristojnih institucij pohvalila Lilijana Kozlovič, v. d. generalnega direktorja Agencije RS za okolje (Arso). "Imamo pripravljene scenarije, če bi prišlo do širjenja oblaka onesnaženja, a do daljše neuporabe pitne vode ne bo prišlo," je zagotavila in dodala: "Pitna voda je čista in naredili bomo vse, da bo tako tudi ostalo." 

Arso je že takoj po nesreči vzpostavil monitoring, da bi preprečili morebitno širjenje onesnaženja. Rezultati kažejo, da so mineralna olja zaznali le na enem izmed merilnih mest, a se je po nadaljnjih analizah izkazalo, da ne gre za kerozin. Smatrajo, da gre za lokalno onesnaženje, ki ni povezano z izlitjem kerozina konec junija.V primeru večje količine padavin bodo monitoring pogostili.

Matjaž Kranjc

Kot so opozorili z Geološkega zavoda Slovenije, se lahko namreč razmere v primeru obilnih padavin bistveno spremenijo, saj se oblak onesnaženja prične hitreje gibati. Če bi se v pitni vodi razredčil le en promil kerozina, bi onesnažil kar 1,5 milijona kubikov vode. A v tem primeru govorimo že o črnem scenariju, do katerega, kot zatrjujejo pristojni, ne bo prišlo. In ravno monitoring je v teh dneh dvignil veliko prahu. Prevzele so ga namreč Slovenske železnice. A kot je pojasnil direktor Matjaž Kranjc: "To ne pomeni, da bodo SŽ same sebi izvajale monitoring. Monitoring smo naročili pri pooblaščeni instituciji in ga bomo le plačali. Vzorci se bodo pridobivali in analizirali tako kot v preteklem mesecu."

SŽ so se poleg monitoringa lotile še dveh ukrepov, in sicer, vzpostavitve vrtine V3, ki bi se lahko uporabila za eventuelno črpanje kerozina, če bi bilo to potrebno. Tretji ukrep pa je priprava izvedbenih načrtov za prečrpavanje kerozina v treh možnih scenarijih: če se kerozin loči od vode, če se kerozin topi v vodi v miligramskih količinah ali če je količina kerozina v vodi pod enim miligramom. Načrte naj bi pripravili že v tem mesecu.

Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je opomnil, da gre pri izlitju kerozina v okolje za resno zadevo, ki zahteva resne ukrepe, hkrati pa prebivalce Dola pomiril, da ob nesreči po zraku do njih ni prišla koncentracija kerozina, ki bi ogrožala njihovo zdravje. V tem trenutku je voda pitna, pozorni pa naj bodo uporabniki vode iz vodnjakov. "Če vam zasmrdi, je ne uporabljajte za nič, ne za pitje ne za zalivanje. Niti vohajte je ne!" Prebivalce je še pozval, naj bodo pozorni na vsakršno spremembo vode in naj v tem primeru takoj obvestijo pristojne institucijeOb vseh pojasnilih in zagotovili pa tamkajšnje prebivalce muči predvsem vprašanje, zakaj se po tej progi sploh prevažajo nevarne snovi.

Posted by Regional on Thursday, August 1, 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  02 .08. 2019 ob  14: 38
"monitoring smo naročili pri pooblaščeni inštituciji".... bale!!!! TAko naročajo analize proizvajalci hrane, proizvajalci pesticidov, fungicidov in tako so ga naročali proizvajalci "ekoloških" motorjev tovornih vozil in avtomobilov... Saj vemo kako to gre! Izbereš ta pravo inštitucijo oz. ji naročiš monitoring po svoji meri! Koga farbatejQuery112307516855424133474_1564749023704?
Lili |  02 .08. 2019 ob  14: 38
"monitoring smo naročili pri pooblaščeni inštituciji".... bale!!!! TAko naročajo analize proizvajalci hrane, proizvajalci pesticidov, fungicidov in tako so ga naročali proizvajalci "ekoloških" motorjev tovornih vozil in avtomobilov... Saj vemo kako to gre! Izbereš ta pravo inštitucijo oz. ji naročiš monitoring po svoji meri! Koga farbatejQuery112307516855424133474_1564749023704?
Lili |  02 .08. 2019 ob  11: 39
Veš kaj me moti? To, da v javnosti so te informacije bolj tako... kako da rečem...so kar so.. Glede na obsežnost problema, menim, da bi morali vzpostaviti neke vrste izredno stanje. Stalni monitoring, non stop obveščanje ljudi, ne zato da se dela panika, vendar zato, da štekajo, da je problem oz. da bi bil lahko problem zares velik. Ljudje črpajo vodo od vsepovsod. In ve verjamem, da vsi vejo ali se zavedajo problema. Če pomisliš, da bedaki še vedno zlivajo v naravo nevarne snovi (mineralna olja in da ne govorimo o smeteh),..potem nam mora biti jasno, da se vsi ne ali nočejo zavdati problema. Lokalni radji namesto da so sami sebi namen, bi morali večkrat na dan jasno in glasno pozivati ljudi k pozornosti in jih obveščati o stanju vode..tudi če je ta ok... Tako se je potrebno odzvati, ko nastopi tak ali drugačen probljem, ne pa da se vse nekako pometa pod preprogo!
vseved |  02 .08. 2019 ob  11: 28
Bojim se, da bomo ob vseh teh magistrih, doktorjih, strokovnjakih, kmalu ostali brez zdrave pitne vode.