Prisluhe smo objavili zaradi javnega interesa

Slovenija

Ob pridobitvi dela prisluhov telefonskim pogovorom Tomažu Lovšetu so bili v časniku Dnevnik v dilemi, a so se odločili, da bodo prednost dali javnemu interesu, so za STA pojasnili na časniku. Policija, tožilstvo in informacijska pooblaščenka so sicer danes opozorili, da je uporaba prisluhov dovoljena le za dokazovanje v kazenskem postopku.

Kot je pojasnila odgovorna urednica Dnevnika Suzana Rankov, so ocenili, da se v izsledkih pojavljajo informacije, ki razkrivajo nove razsežnosti ozadij največjega prevzema v Sloveniji in način delovanja domačih elit, ki vplivajo na življenje vseh državljanov.

V uredništvu Dnevnika so prepričani, da je objava dela vsebin pogovorov nekdanjega nosilca franšize Diners za Slovenijo Lovšeta, ki se nanaša na prodajo Mercatorja, v javnem interesu, ker gre za prodajo največjega slovenskega podjetja po številu zaposlenih in drugega največjega podjetja po prihodkih, nanj pa je vezana celotna živilsko-predelovalna industrija.

Nismo objavili nič, kar bi vpletalo zasebno življenje

"Pri objavi dela izsledkov telefonskih pogovorov smo skrbno pazili, da nismo objavili ničesar, kar bi sodilo v sfero zasebnega življenja vpletenih ali v druge posle, za katere smo ocenili, da niso v interesu javnosti. Objavili smo torej le manjši, močno prečiščen del vsebine," je še zapisala Rankova.

Prepričana je, da niso prekršili nobenega zakona, temu stališču pa da pritrjujejo tudi pravni strokovnjaki, ki so jih prosili za mnenje. "Nas je pa vsekakor presenetilo stališče specializiranega državnega tožilstva, ki omenja nekatera hipotetična kazniva dejanja, saj podobnih stališč tožilstva doslej nismo opazili. Policija je na drugi strani z današnjim sporočilom potrdila, da bi se lahko na podlagi pridobljenih dokazov lahko odločili za nove preiskave, s čimer se dodatno potrjuje javni interes, da se razišče domnevno sporna ozadja prodaje Mercatorja," je še zapisala.

Specializirano tožilstvo je opozorilo, da v okviru svojih pristojnosti spremljajo medijske objave. "Če se bo izkazalo, da so podani znaki kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, bo tožilstvo ukrepalo skladno z zakonom," so zapisali.

V zvezi s tem so se oglasili tudi na Generalni policijski upravi, kjer so poudarili, da je varovanje izsledkov prikritih preiskovalnih ukrepov pogoj za uspešen zaključek celotnega postopka.

Pirc Musarjeva ne vidi javnega interesa

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je zapisala, da ne vidi prav nobenega javnega interesa v objavi takšnih prisluhov v tej fazi postopka. "Vse to lahko celo škodi postopkom, ki jih vodijo organi pregona. Drugače bi lahko bilo v primeru, da bi tožilec ovadbo policije zavrgel, pa bi se kasneje pojavil dvom v pravilnost presoje tožilca," je zapisala.

Dodala je, da bo v okviru svojih pristojnosti ukrepala predvsem pri tistih, ki so odgovorni, da so mediji prisluhe sploh dobili.

Dnevnik zadnje dni objavlja dele prisluhov, posnetih med preiskavo. Od srede naprej so bili med drugim objavljeni prisluhi pogovorom med Lovšetom in odvetnikom Mirom Senico ter Lovšetom in prvim možem Agrokorja Ivico Todorićem, pogovor pa se je vrtel predvsem okrog prodaje Mercatorja.