Lovše izpuščen iz pripora

Kronika

Nekdanji nosilec franšize Diners za Slovenijo Tomaž Lovše bo po treh mesecih in pol danes izpuščen iz pripora, saj se je tožilec Jože Kozina odpovedal pritožbi zoper njegovo izpustitev v zameno za plačilo varščine. Sklep o odpravi pripora je pravnomočen, sodišče pa je o odpravi pripora obvestilo pristojni Zavod za prestajanje kazni zapora.

"Varščina v višini milijon evrov je bila položena na posebnem računu," so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Dodali so, da je v sklepu o odpravi pripora določeno, da se ta odpravi nemudoma.

Lovše je bil v priporu od 9. avgusta, ko so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada opravili več hišnih preiskav zaradi suma oškodovanja Dinersa v višini najmanj devet milijonov evrov.

Pripor so mu odredili zaradi begosumnosti, ki jo je sodišče utemeljevalo z njegovim stalnim bivališčem (in premoženjem) v tujini, s tem, da se je občasno nahajal na Floridi, da ima njegova žena tuji vizum, otroci pa tuje državljanstvo in plačano šolnino v tujini.

Kozina je v četrtek poudaril, da je to ena prvih kazenskih zadev v njegovi karieri, kjer je bila škoda deloma odpravljena že v predkazenskem postopku oziroma v preiskavi, saj je Lovše sklenil sporazum z Dinersom International.

"Po meni znanih podatkih tako visoke varščine ni še nihče ponudil, obseg varščine pa je zagotovilo, da obstaja majhen riziko, da bo Lovše nabrusil pete in pobegnil," je dodal.