PRIMORSKE GLEDALIŠKE NAGRADE 2022: Tantadruj za življenjsko delo Dušanu Mlakarju

Koper

Pred podelitvijo Tantadrujev, primorskih gledaliških nagrad, so v Gledališču Koper pripravili druženje. Letos nagrado za življenjsko delo prejme režiser in profesor Dušan Mlakar. Režiral je 128 predstav in kar tretjina jih je bila v primorskih gledališčih. Mlakar bo enajsti prejemnik Tantadruja.

Manj znano je, da je bila prva Mlakarjeva ljubezen film. Sodeloval je pri več kot 70 naslovih in veliko delal v tujini, predvsem v Berlinu. Ob tem ni nič manj pomembno njegovo pedagoško delo, saj je kot gledališki režiser sodeloval z vsemi najbolj pomembnimi imeni tega prostora.

"Vedno sem se zelo temeljito pripravil na režijo. Najmanj dva, tri mesece pred začetkom študija sem želel imeti besedilo v rokah. Sledili so razgovori s scenografom, skladateljem, kostumografinjo, igralci … in vse te debate, ki so v našem poklicu precej naravne, so pripeljale do končnega izdelka," je svoj način dela opisal Mlakar.

Nazadnje je leta 2018 v Trstu režiral predstavo Thomasa Bernharda 'Videz vara' in v Kopru F. Bordona 'Zadnje lune'. Sicer je v primorskem prostoru pustil močan pečat. V SNG Nova Gorica je režiral 27, v SSG Trst 14 in v Gledališču Koper dve predstavi.

"Nagrada Tantadruj že dvanajst let predstavlja sinonim za ustvarjanje skupnega kulturnega prostora, danes, ko so nas pretekla leta tako resnično in zares soočila z različnimi mejami, pa predvsem krepi povezanost, solidarnost in zavedanje, da moramo svojemu občinstvu dati več kot kadarkoli prej," je prepričana Katja Pegan, direktorica in umetniška vodja Gledališča Koper.

Daniel Malalan, ki ti dve funkciji opravlja v Trstu, pa meni, da sta kultura in umetnost vselej imeli pomembno vlogo pri povezovanju: "To prispeva k naši pripadnosti slovenskemu narodu, istočasno pa spodbuja našo primorsko identiteto in zavedanje."

"Tantadruj nas zavezuje k določeni ravni kakovosti in nas spodbuja, da delamo dobro. To je pomemben pridih te nagrade: ko ustvarjamo, želimo ustvariti odlične vsebine, " je povedala Mirjam Drnovšček, direktorica SNG Nova Gorica.  

Slovesna podelitev primorskih gledaliških nagrad bo v nedeljo, 22. maja 2022, ob 20. uri, ko bo tudi znano, kdo prejme tantadruje za predstavo v celoti, igralsko stvaritev in posebne dosežke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija