PRIMORSKA INKUBIRANKA Z INOVATIVNO IDEJO: Gostincem in turističnim delavcem bo olajšala iskanje dela

Koper

Maja Križmančič je primorska inkubiranka, ki je prišla na zelo zanimivo in uporabno idejo za aplikacijo v gostinsko-turistični dejavnosti. Gre za aplikacijo, ki na enostaven način povezuje delodajalce in delojemalce. Z dvajsetletnimi izkušnjami v gostinstvu oziroma turizmu ugotavlja, da se povečuje potreba po fleksibilnem kadru, ki je za opravljeno delo plačano po urni postavki, predvsem ko gre za kongresno in prireditveno dejavnost.

Maja Križmančič

Maja Križmančič je želela z aplikacijo Flexyteam na čim bolj enostaven in hiter način povezati delodajalce in iskalce dela. "Kadrovskim službam želimo ponuditi učinkovito orodje za boljšo kakovost dela in pospešen izbor najbolj ustreznih kandidatov. Na drugi strani želimo iskalcem dela omogočiti, da svoje znanje in spretnosti uveljavijo na trgu tako, da se imajo možnost diferencirati po znanju in sposobnostih," razlaga svojo zamisel Križmančičeva.

V gostinsko-turistični dejavnosti ima dolgoletne izkušnje, zato ve, da so danes v ospredju podjetja, ki so z vizijo usmerjena v znanje in so organizacijsko toliko urejena, da se lahko posvetijo in prilagodijo tudi svojim zaposlenim. "Nestimulativno okolje, ki ne omogoča samopotrditve, napredovanja in delovnih dosežkov, za današnjo mladino ni privlačno. Dober kader je globalni izziv, ki se z mlajšimi generacijami še poglablja. Nepredviden urnik in podaljševanje delovnega časa, ki ni ovrednoteno z ustreznim plačilom, sta najpomembnejša razloga, da se v gostinsko-turistično dejavnost podaja vse manj mladih," je prepričana.

Aplikacija uvaja povsem nov način dela in omogoča možnost dela za več podjetij istočasno. Kot razlaga Križmančičeva, je bila gostinska oziroma turistična dejavnost včasih razdeljena na sezone, danes se produktivnost meri po urah. "Tukaj ne mislim na prekarno delo, ampak na kongresno in prireditveno dejavnost, ki sloni na fleksibilnem delu. Zaradi prilagajanja trgu imajo tudi druge dejavnosti občasno povečan ali zmanjšan obseg poslovanja in temu smo se primorani prilagajati. Tega dejstva aplikacija sicer ne spreminja, je pa orodje, s katerim se neformalne poti bistveno zmanjšajo."

Kot še poudarja avtorica ideje za aplikacijo, fleksibilno delo ni za ljudi, ki imajo radi stabilnost in stabilen delovni čas. "Namenjena je ljudem, ki tega ne potrebujejo in kompenzirajo z boljšim plačilom. Gostinstvo in turizem potrebujeta oboje, oblik in načinov pa je toliko, da lahko vsak najde nekaj zase. To pa je tudi tisto, kar želimo sporočiti z aplikacijo."

Aplikacija Flexyteam je namenjena študentom, samostojnim podjetnikom, zaposlenim za nedoločen ali določen čas, celo upokojencem. Ciljna publika so dijaki in študentje iz stroke, ki trenutno predstavljajo največji delež 'fleksibilne delovne sile' in si želijo za ustrezno plačilo razgibano delo.

Trenutno aplikacija zajema več kot 400 različnih poklicev na področju kulinarike, strežbe in trženja v gostinstvu, recepcije, gospodinjstva in vzdrževanja nastanitvenih dejavnosti, zdravilišča in velnesa, igralništva, turizma in potovanj, kongresov, dogodkov in prireditev, vodstva, podporne službe in svetovanja ter trgovske dejavnosti v gostinstvu in turizmu.

Preko personaliziranih oglasov povezuje delodajalce in iskalce dela na hiter, enostaven in pregleden način. Hitrejšo komunikacijo omogoča integrirana klepetalnica. Iskalec dela ima v koledarju zabeležena vsa sodelovanja in usposabljanja, po koncu katerih z delodajalcem ocenita izkušnjo. "Kar prispeva k večji preglednosti na trgu dela. Aplikacija ponuja nove možnosti vsem, ki so pripravljeni na učenje in nove oblike dela. Omogoča pripravo ciljnih izobraževalnih in komercialnih vsebin, ki so vezane na končne uporabnike – kadre in podjetja – zato lahko trdimo, da je Flexyteam zelo uporabno orodje, ki ga Slovenija do sedaj še ni imela," dodaja Križmančičeva.

Čeprav gre za novost pri nas, je takšen način iskanja dela v tujini že utečen. "Slovenija je majhno tržišče in takoj na začetku smo ugotovili, kar smo tudi predvidevali, da velika večina slovenskih podjetij še vedno ne želi javno objaviti višine plačila."

Kot poudarja Križmančičeva, Flexyteam ni zgolj tehnološka rešitev, gre za celovit pristop k reševanju problematike, povezane s pomanjkanjem kadra v gostinski in turistični panogi. Prispevati želijo k promociji in dvigu ugleda tovrstnih poklicev.

"Eden takšnih dogodkov je konferenca HOSPEO Master 2020, prva konferenca na temo razvoja človeškega kapitala v gostinsko-turistični dejavnosti, ki bo 30. januarja 2020 na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Govora bo o dveh pomembnih in aktualnih temah, blagovni znamki gostinsko-turističnih delodajalcev in strokovnem usposabljanju v dejavnosti. Domači in mednarodni strokovnjaki bodo razpravljali na temo zagotavljanja gostoljubnosti, kakšno vlogo imatata pri tem znanje in stroka, o ustvarjanju pogojev za privlačno podjetje na trgu dela. Pa tudi o tem, kako vrednotiti, zadržati in razvijati kadre v panogi. Predvsem pa, ali smo pripravljeni na potrebne spremembe, da utišamo rdeči alarm kroničnega pomanjkanja kadrov," zaključuje Križmančičeva.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija