POŽAR V KEMIČNI TOVARNI TERJAL TRI ŽIVLJENJA: Še sedem poškodovanih (VIDEO)

Svet

Eksplozija v kemični tovarni v katalonskem mestu Taragona na severovzhodu Španije v torek zvečer je po zadnjih podatkih zahtevala tri smrtne žrtve, sedem ljudi je poškodovanih. Vzrok eksplozije še ni znan.

Po eksploziji so oblasti prebivalce v neposredni bližini tovarne pozvale, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih. Španska civilna zaščita je sicer sporočila, da v okolici tovarne niso zaznali nobenih strupenih snovi.

Gasilci so pogasili požar, ki je izbruhnil v cisterni z etilenoksidom, in hladili sosednje cisterne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eksplozije je odjeknila v torek nekaj pred 19. uro. Po navedbah očividcev je bilo eksplozijo mogoče slišati več kilometrov daleč. Na videoposnetkih na družbenih omrežjih je bilo videti silovito eksplozijo, po kateri je tovarno zajel velik požar. Nad območjem se je vil oblak dima.

Po navedbah civilne zaščite je žrtev nesreče umrla v bližnji hiši, ki jo je uničila eksplozija. Druga smrtna žrtev je delavec tovarne, ki so ga pred tem pogrešali. Našli so ga pod ruševinami. Drevi je poškodbam podlegel še delavec, ki je utrpel hude opekline. Sedem je poškodovanih.

Španski premier Pedro Sanchez je katalonskim oblastem ponudil vso potrebno podporo.

Eksplozija je odjeknila v tovarni španske družbe Iqoxe. V njej proizvajajo etilenoksid, ki se uporablja pri izdelavi čistil in topil. V kemijskem parku v Tarragoni ima sicer svoje obrate več kemijskih podjetij, med njimi tudi nemški Basf.

Tarragona, ki leži 115 kilometrov jugozahodno od Barcelone, ima okoli 800.000 prebivalcev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija