Preiskava zoper Jankovića končana

Kronika

Sodna preiskava proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in trem soobdolžencem zaradi domnevne zlorabe položaja pri nakupu lokacije za Mercator Center v Nišu, ki je bil izpeljan, ko je Janković vodil Mercator, je končana, poroča Delo. Sedaj je na potezi tožilstvo, ki se mora odločiti o nadaljnjih korakih in morebitni vložitvi obtožnice.

Okrožno sodišče v Ljubljani je preiskavo zoper ljubljanskega župana in tri soobdolžence začelo zaradi suma zlorabe položaja v Mercatorju v času, ko je Mercator v Nišu kupoval zemljišče za trgovski center. Poleg Jankovića je sodišče preiskovalo tudi njegova nekdanja sodelavca Mitja Marinška in Stanislava Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisa Milevoja.

Preiskava je bila končana 27. septembra, sodišče pa je spis poslalo na ljubljansko okrožno tožilstvo. Pristojni tožilec lahko po končani preiskavi vloži obtožnico, odstopi od pregona ali pa zahteva dopolnitev preiskave.

Ovadba zoper vse omenjene naj bi sicer temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se nanaša na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković. Janković, Marinšek in Brodnjak so osumljeni kaznivega dejana zlorabe položaja ali pravic, Milevoju pa se očita kaznivo dejanje pomoči pri tem kaznivem dejanju. Ovadeni naj bi namreč preko prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov.

Janković je sicer večkrat zatrdil, da pri omenjenemu nakupu ni šlo za sporne posle niti ni prišlo do zlorabe položaja ali kaznivega dejanja. Kot je pojasnil, se sam ni dogovarjal za sklenitev pogodbe za nakup omenjenega zemljišča, prav tako pa je ni podpisal.