Odzivi opozicije na napoved Jankovićeve kandidature

Opozicijske stranke različno ocenjujejo motive Zorana Jankovića, ki je sporočil, da bo vnovič poskušal prevzeti vajeti PS. Prvak SDS Janez Janša dopušča možnost, da bo na kongresu PS lahko šlo za pospešek pri oblikovanju "tehnično-rdeče vlade". Po ocenah Franca Bogoviča (SLS) je Janković vzel za talko PS, po mnenju Ljudmile Novak.

Prvak SDS Janez Janša je v odzivu na Jankovićevo napoved kandidature za predsednika PS na Twitterju zapisal: "Če bo tako tudi na kongresu PS, se bodo Murgle odločile za priznanje bankrota in pospešek pri oblikovanju tehnično-rdeče vlade."

V vsakem primeru se bo po Janševem mnenju sedaj koalicija do kongresa PS, to je 19. oktobra, ukvarjala sama s sabo namesto s krizo. "Komu še mar proračun, gospodarstvo in državljani," sprašuje Janša.

 

Po besedah predsednika SLS Franca Bogoviča so dogodki v minulem tednu in pogovori s predstavniki PS nakazovali na takšno odločitev Jankovića. Po njegovi oceni ne gre za taktičen manever ampak za resno kandidaturo. "Ocenjujem, da je Janković vzel Pozitivno Slovenijo za talko in da bo v tej zadevi vztrajal do konca," je za STA dejal predsednik SLS.

Bogovič zadnja dogajanja v PS primerja z dogajanjem v začetku leta, ko je "bila SDS ujetnica Janeza Janše". Meni tudi, da se v Sloveniji dogaja nekaj podobnega kot v Italiji s Silviom Berlusconijem. "Žal pa so tudi razlogi, zakaj ti ljudje vztrajajo na teh pozicijah, podobni," je še povedal Bogovič.

Po mnenju predsednice NSi Ljudmile Novak je napoved Jankovićeve kandidature del neke igre, pri kateri gre za lastne interese, ne pa za interese države. "Janković taktizira in želi pridobiti kaj zase", ocenjuje Novakova. Po njenem prepričanju mu bo namreč vladajoča koalicija, če se odloči vladati še naprej, zagotovo kaj ponudila v zameno, "a je žrtev tega taktiziranja cela Slovenija".

Obenem predsednica NSi upošteva možnost, da je Jankovićeva kandidatura lahko le igra iz ozadja politične levice, ki bi želela tako zrušiti vlado in priti do predčasnih volitev. Lahko da, kot pravi, računajo na slabo podporo politični desnici in na ponoven prevzem oblasti. "Potem bi lahko počeli, kar bi želeli. A se že sedaj rešujejo denarne težave nekaterih elit, povezanih s to vlado," meni Novakova.

Le kam je pada ta slovenska politika?!? |  02 .10. 2013 ob  19: 07
Politiki v stranki PS so osebe z najmanj in političe in osebne kulture nasploh.
Torej kaj lahko pričakujemo od takih osebkov?