Jankovića zagovarja le PS

V parlamentarnih strankah so se na domnevno ovadbo ljubljanskega župana Zorana Jankovića zaradi suma goljufije pri poslu z zemljišči v večini odzvali z že znanimi stališči. Nekatere stranke menijo, da bi moral že zdavnaj odstopiti. V PS pa verjamejo, da bo na sodišču dokazano, da MOL ni ravnala protizakonito ali v nasprotju z dobro poslovno prakso.

Preiskovalci NPU so v zvezi s prodajo zemljišč na Vojkovi v Ljubljani zaradi goljufije ovadili dva zaposlena na občini in nepremičninskega cenilca, je v današnji izjavi povedal direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič. Škodo so preiskovalci ocenili na okoli 1,1 milijona evrov.

Med ovadenimi je po neuradnih informacijah tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Ta je sicer danes že zatrdil, da je bila prodaja zemljišč Tritonisu zakonita in transparentna na javni dražbi.

Tudi v stranki PS verjamejo v zakonitost poslovanja Mestne občine Ljubljana (MOL). Štirje od poslancev PS so sicer tudi ljubljanski mestni svetniki z Jankovićeve liste.

Druge parlamentarne stranke pa so do Jankovićevih dejanj ostre. Poslanka SDS Alenka Jeraj je v izjavi na spletni strani SDS ocenila, da bi moral ljubljanski župan zaradi poslov z zemljišči odstopiti.

Spomnila je, da je tudi preiskovalna komisija DZ, ki jo je vodila, že pred dvema letoma Jankovića ovadila zaradi nakupovanja kmetijskih zemljišč. Poslanko tako zanima, kaj se dogaja s to ovadbo. Po navedbah Jerajeve je "Janković znan po mešetarjenju z zemljišči". Sicer pa pozdravlja, da se stvari "razpletajo v pravo smer".

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je na vprašanje, ali bi moral Janković odstopiti, v izjavi novinarjem v DZ poudaril, da so "Ljubljančani in Ljubljančanke Jankovića izvolili tedaj, ko so že vedeli za vse njegove grehe". Po besedah Hana sedaj glede tega ni nič novega, "le pravna država je začela delati". Ob tem upa, da bodo postopki izpeljani do konca in da bo Janković odstopil, "ko bo čas za to".

DL medtem vztraja pri svojem stališču glede Jankovića. Ta bi moral, kot je danes za STA dejal vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj, že zdavnaj odstopiti s funkcije.

Podobno je svoje osebno stališče v izjavi za STA ponovil vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Po njegovem mnenju bi moral Janković odstopiti že ob očitkih protikorupcijske komisije v začetku leta.

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc pa meni, da v primeru Jankovića velja enako kot za vse ostale primere, v katerih je SLS povedala, da bi morali tisti politiki, ki se znajdejo v kazenskem postopku, razmisliti o odstopu s funkcij.

Je pa Prevc ob tem kot težavo izpostavil prepočasne kazenske postopke. Če bi potekali bistveno hitreje, kot je praksa, bi po njegovih ocenah ovadena oseba lahko počakala in v tem času morda dokazala svojo nedolžnost.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin pa je ovadbo zoper Jankovića pospremil z ugotovitvijo, da se je "končno nekaj začelo premikati".

Peter |  12 .10. 2013 ob  09: 37
Mi, ki smo poštenjakarski narod: za vsakega uradnika enega policaja, ki mu bo stal za hrbtom! Ampak, kdo bo potem kontroliral policaja...?
Preveč sodelujočih v tem koruptivnem dejanju |  12 .10. 2013 ob  07: 38
V te primeru ne gre samo za malomarno zagovanjanje župana, temveč tako PS očitno zagovarja iskanje lukenj, kako bi posameznika uničilla zato, da bi potem njegovo premoženje kupil nekdo drug, seveda pod ceno.
S tem se tudi onemogoči posameznega državljana, da sodeluje enakopravno v vseh nadaljnjih dejavnostih, saj ostane brez denarja.
PS - Pozitivna slovenija je izgubila kompas, če zagovarja takšno prodajo .
Dosti prepozno za predrzneže |  11 .10. 2013 ob  20: 01
Bolj kot kdajkoli prej nujno rabimo institucijo, ki bo prepoznala in takoj sankcionirala predrzneže, ki z načini upravnih postopkov in z položaja oblasti ogoljufajo ničhudega sluteče .
To je tudi novodoben način "ubijanja" dobromislečih po obrokih.