POSPEŠENE PRIPRAVE NA TESTIRANJE ŠOLNIKOV: V koprski občini bo potekalo na šestih lokacijah

Koper

Po več slovenskih mestih bodo pred ponovnim začetkom pouka v šolah in odprtjem vrtcev organizirali množično testiranje tam zaposlenih. Direktor NIJZ Milan Krek ocenjuje, da so se zdravstveni domovi dobro pripravili na ta projekt. V Kopru bo testiranje izvajal zdravstveni zavod Cor medico, in sicer bodo na šestih različnih lokacijah testirali skupno nekaj manj kot 1000 zaposlenih.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je prepričan, da so se zdravstveni domovi dobro organizirali za testiranje šolnikov, da so oblikovali ekipe za testiranje in da imajo zadeve pod nadzorom. Kot je pojasnil, se v testiranje učiteljev vključujejo vsi zdravstveni domovi in mobilne enote. Akcija testiranja pa se bo začela v ponedeljek zjutraj in bo do popoldneva končana.

V koprski občini testiranje na šestih lokacijah

V koprski občini, denimo, bo testiranje zaposlenih v šolah in vrtcih potekalo na šestih različnih lokacijah. Testiranje bo izvajal zdravstveni zavod Cor medico, ki bo testiral nekaj manj kot 1000 zaposlenih, so sporočili z Mestne občine Koper (MOK) in opozorili, da morajo vsi imeti s seboj zdravstveno izkaznico, osebni dokument in izpolnjeno izjavo.

Tri ekipe bodo testiranja opravljale na treh stalnih lokacijah, in sicer v telovadnicah Osnovne šole Koper med 8.00 in 17.00 (zaposlene na OŠ Koper in v Vrtcu Koper), Osnovne šole Anton Ukmar med 8.00 in 16.00 (zaposlene na OŠ Antona Ukmarja, OŠ Pier Paolo Vergerio Il Vecchio, Vrtec Semedela) in Osnovne šole Dušana Bordona med 8.00 in 14.00 (zaposlene na OŠ Dušana Bordona, OŠ Šmarje, OŠ Gračišče, OŠ Hrvatini in Vrtec Delfino Blu).

Ena od ekip bo mobilna, selila se bo iz Osnovne šole Prade, kjer bo zaposlene na OŠ Prade in OŠ Elvire Vatovec testirala med 8.00 in 10.30, v Osnovno šolo Dekane, kjer bo zaposlene na OŠ Dekani in OŠ Marezige testirala med 10.45 in 14.30, na koncu pa še na Osnovno šolo Škofije, kjer bodo testirali še tamkajšnje zaposlene (med 14.40 in 16.30).

V šole v koprski občini se bo v torek, 26. januarja, vrnilo predvidoma okoli 1650 otrok, medtem ko bo lahko vrtce, ki so sicer v minulih tednih zagotavljali varstvo 300 otrokom, obiskovalo približno 2200 otrok, so še zapisali na MOK. Kako so pripravljeni na ponovno odprtje smo preverili v nekaterih obalnih osnovnih šolah in vrtcih.

Kar se tiče pomislekov nekaterih učiteljev glede obveznega testiranja, je Krek prepričan, da so učitelji dovolj odgovorni in ozaveščeni, da vedo, da ne morejo iti okuženi v razred in tako učiti otroke. "Tukaj ne vidim nobene prisile, vidim samo, da je slovenski pedagoški kader toliko izobražen in tudi tako zvest naslednik učiteljev iz preteklosti, da ve, kaj je njegova naloga v tem trenutku in da učitelji vedo, da je to, da učijo zdravi, ključnega pomena," je izpostavil. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je sicer danes opozorila, da testiranje ni obvezno, saj ga ne določa zakon, a da učitelji, ki se ne bodo testirali, ne bodo mogli v živo izvajati pouka.

Sviz za prostovoljna testiranja učiteljev

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa so v sporočilu za javnost spomnili na nasprotujoče si razlage vodilnih glede testiranja učiteljev. Vlado so zato pozvali, da se zresni, se dogovori med seboj in "preneha s širjenjem zmede". V Svizu si želijo, da bi se pedagoško delo obnovilo v konstruktivnem in pozitivnem vzdušju, "h kateremu pa mora z jasnimi navodili prispevati tudi oziroma zlasti vlada".

V sindikatu si sicer želijo, da bi bila testiranja učiteljev prostovoljna, saj bi bilo "spoštljivo, odkrito in iskreno nagovarjanje ter prepričevanje zaposlenih učinkovitejše od ukazovanja, žuganja, zaničevanja in kaznovanja". Prepričani so namreč, da se velika večina zaposlenih zaveda, da testiranje prispeva k omejevanju širjenja in večjemu nadzoru nad epidemijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija