POLJAKI PRED POLFINALOM S SLOVENCI: Bolj kot tekma jih skrbi letalski prevoz

Slovenija

Danes ob 20.30 se bo s tekmo Slovenija - Poljska končal slovenski del evropskega prvenstva v odbojki. Vložek na polfinalni tekmi, ki bo potekala pred polnimi tribunami dvorane Stožice, je velik, zmagovalec tega dvoboja se bo namreč v nedeljo v Parizu boril za zlato, poraženec pa dan prej za bron. Mediji na Poljskem so si bolj ali manj enotni, da so svetovni prvaki na turnirju pokazali izjemno igro, zato na tekmo z gostiteljico gledajo z veliko mero samozavesti. Bolj jih skrbi letalski prevoz do Pariza.

Slovenci so z zadnjimi uspehi poskrbeli za športno evforijo v državi. Vstopnice za polfinale so postale najbolj iskan košček papirja v državi, zadnje, ki so bile na voljo, so dan pred tekmo pošle v manj kot dveh minutah. Na tribunah bo tako spet vsaj 11.250 gledalcev, resda pa bodo imeli domači tokrat tudi nekaj konkurence, saj so del vstopnic kupili tudi poljski privrženci odbojke.

Tudi v poljski športni javnosti temperatura vse bolj narašča pred nocojšnjo tekmo. Mediji na Poljskem so si bolj ali manj enotni, da so svetovni prvaki na turnirju pokazali izjemno igro, zato na tekmo z gostiteljico gledajo z veliko mero samozavesti. Poljaki so se do polfinala prebili s sedmimi zmagami zapovrstjo, doslej pa so nasprotnikom oddali le en niz. Čeprav poljski mediji poudarjajo, da bo vzdušje v dvorani Stožice precej drugačno, kot je bilo na Nizozemskem, kjer je rdeče-bela falanga igrala vse tekme do zdaj, se tekmečevega "navijaškega dopinga" ne bojijo.

Slovenci so imeli nekaj več nihanj, a so se navijačem oddolžili s fantastično četrtfinalno predstavo, ko so premagali branilce naslove Ruse s 3:1. Prav v tej tekmi Slovenci črpajo optimizem za Poljsko, saj menijo, da lahko, če je v Stožicah padla ena favorizirana ekipa, zdaj še druga.

Dnevnik Fakt24 izpostavlja izjavo trenerja Poljakov Vitala Heynena, da se je poljska izbrana vrsta s sovražno nastrojeno dvorano izvrstno soočila že na lanskoletnem SP v Italiji. Takrat so sicer za uvrstitev v polfinale proti domači izbrani vrsti potrebovali le en dobljen niz. Tega so osvojili takoj na začetku tekme, na koncu pa dvoboj izgubili z 2:3 v nizih.

Da Poljska na tem EP igra vrhunsko odbojko, poudarja tudi časnik Gazeta Wyborcza. Navaja besede nemškega kapetana Lukasa Kampaja po porazu s Poljsko v četrtfinalu, ki je dejal, da je Poljska trenutno neustavljiva. A ob tem Wyborcza priznava, da je Slovenija precej bolj nevarna za poljsko izbrano vrsto, kot se zdi na papirju. Četudi je Poljska v mednarodnem merilu dosegla več in velikokrat vzela mero Sloveniji na mednarodnih tekmovanjih, nazadnje na olimpijskih kvalifikacijah, je na EP v zadnjem času bolj uspešna Slovenija.

Po pisanju športnega portala sport.pl se tudi slovenski mediji zavedajo moči poljske reprezentance. Čeprav je vzdušje v slovenski športni javnosti optimistično, mediji niso spregledali dosežkov tekmecev Slovenije, piše portal, in citira besede Dnevnika, da je statistika rdeče-belih na tem prvenstvu "zastrašujoča".

Medtem pa so tudi poljski mediji posvetili nekaj pozornosti najboljšim slovenskim igralcem. Fakt24 je v rubriki, posvečeni najboljšim igralcem v obeh ekipah, tako objavil krajši portret slovenskega kapetana Tineta Urnauta, na nosilni fotografiji pa je slikan med ribolovom.

Poljski mediji se v zadnjih urah pred tekmo precej ukvarjajo še s prevozom reprezentance na tekme za medalje v Parizu. Rdeče-beli so zaradi odpovedi letov slovenskega prevoznika Adria Airways pred polfinalom za nekaj ur obtičali v Amsterdamu, od koder so pozneje poleteli z vladnim letalom. Za prevoz do Pariza pa je po njihovih navedbah bil načrtovan čarterski polet z Adrio, tako da se znova odpira vprašanje prevoza na naslednjo tekmo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija