PODPORA PLENKOVIĆU IZ OZADJA? Selmayr naj bi ga skušal spraviti na čelo Evropske komisije, tudi na škodo Slovenije

Svet

Hrvaški Jutarnji list danes piše o nasprotovanju hrvaškega premierja Andreja Plenkovića temu, da bi socialist Frans Timmermans postal predsednik Evropske komisije. Bruseljski dopisnik francoskega dnevnika Liberation pa piše, da skuša generalni sekretar komisije Martin Selmayr Plenkovića spraviti na čelo komisije, tudi z delom v škodo Slovenije.


Andrej Plenković

Plenković se je v Bruslju postavil ob bok politikom iz vzhodne Evrope, med katerimi je tudi predsednik SDS Janeza Janša, piše hrvaški Jutarnji list. Pojasnjuje, da je Timmermans nizozemski politik, za katerega je vladavina prava aksiom, in Plenković bi za svoje nasprotovanje lahko imel več razlogov, od pomoči kolegu iz ljudske stranke (EPP) Manfredu Webru do pridobitve položaja zase.

Razlogi bi lahko bili tudi zelo praktični, saj ima Hrvaška resne težave v pravosodju, boju proti korupciji, zaščiti pravic manjšin ... "Več kot jasno je, da Timmermans kot predsednik komisije ne bi imel veliko razumevanja za takšen razvoj dogodkov na Hrvaškem," piše. Spomni še, da je Timmermans tudi jasno povedal Zagrebu, da je treba spoštovati odločitve mednarodnih sodišč, kar so mnogi na Hrvaškem ocenili kot naklonjenost Sloveniji v sporu glede odločitve arbitražnega sodišča o meji.

Frans Timmermans

Medtem bruseljski novinar Jean Quatremer v svojem blogu na spletni strani časnika Liberation piše, da za Plenkovićem, ki se je v preteklih dneh tudi omenjal med kandidati za najvišje položaje v EU, stoji vplivni generalni sekretar Evropske komisije Selmayr. Zadeva naj bi po Quatremerovih navedbah prišla tako daleč, da je v ponedeljek več voditeljev članic, ki niso navajeni tako odprtih poskusov vplivanja na svoje delo, izrecno zahtevalo Selmayrjev odhod s položaja.

Selmayr želi na mestu predsednika Evropske komisije nekoga šibkega, da bi lahko še naprej upravljal zadeve, in naj bi že več mesecev pripravljal udar, tako da je na skrivaj podpiral Hrvaško v mejnem sporu s Slovenijo, piše francoski novinar. Tako naj bi prav Selmayr marca lani zahteval, da Evropska komisija ne podpre postopka proti Hrvaški na Sodišču EU, ki ga je nato sprožila Slovenija sama. Ker komisija - spet po ukazu Selmayrja - ni dala svojega mnenja v postopku, ji je sodišče poslalo vprašalnik, kar se zgodi izredno redko, saj je komisija normalno navzoča, ko se pojavi spor med članicama, piše Quatremer.

Martin Selmayr

Nato pa je prejšnji teden, sredi pogajanj o novem šefu Evropske komisije, Selmayr, ne da bi se posvetoval s kolegijem komisarjev, izdal ukaz o podpori Hrvaški, da se torej postavi pod vprašaj arbitražno razsodbo, ki jo je Evropska komisija sicer podprla. Hkrati se je ime Plenkovića v tisku pojavilo kot ime možnega kompromisnega kandidata za vodenje komisije.

"Ali se lahko na čelo institucije, ki je varuhinja pogodb, ? In ali lahko na čelu generalnega sekretariata ostane človek, ki prav tako ne upošteva prava, ko gre za nudenje uslug prijateljem, kot je 18. junija spomnilo Sodišče EU?" se na koncu svojega bloga sprašuje Quatremer.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija