PLENKOVIĆ PO SREČANJU S ŠARCEM: "Ni velike drame"

Slovenija

Premier Marjan Šarec je po koncu posebnega vrha EU o brexitu v Bruslju v povezavi s prisluškovalno afero glede arbitraže sporočil, da je hrvaškemu kolegu Andreju Plenkoviću "povedal, kaj nas moti". Povedal mu je, da v prihodnje od Hrvaške pričakujemo, da se vzdrži neevropskih dejanj in slabih praks. Hrvaški premier Andrej Plenković je kasneje v Bruslju potrdil srečanje s Šarcem in povedal novinarjem, da mu je ponovil, da si Hrvaška prizadeva za reševanje spora o meji v dvostranskih pogovorih.

Marjan Šarec in Andrej Plenković

Šarec obenem pričakuje, da bosta Slovenija in Hrvaška nekoč resnično v prijateljskih odnosih, saj danes težko rečemo, da smo čisto prijatelji, ker imamo še nekaj odprtih vprašanj. "Ne pomeni pa to, kot so nekateri želeli prikazati, da mi ustvarjamo neke razmere in se nekaj gremo," je dejal. "Mi smo kot suverena država izrazili nestrinjanje s takimi ravnanji. Pričakujemo, da bo arbitražna razsodba implementirana. To sem povedal Plenkoviću in je vzel na znanje," je pojasnil premier. Na vprašanje, kako se je odzval hrvaški premier, ki sicer zavrača vse očitke, je Šarec odgovoril: "Saj tudi meni ni nič priznal."

Na vprašanje, ali je o tem govoril tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, je Šarec odgovoril, da sta izmenjala dve besedi o brexitu, kar je bila tokratna tema, ne pa o prisluškovalni aferi v povezavi z arbitražo, saj da je Evropska komisija že povedala svoje mlačno stališče. Šarec je sicer ob prihodu na vrh izpostavil, da ga žalosti mlačen odziv Evropske komisije na prisluškovalno afero v povezavi z arbitražo, saj da bi od komisije pričakoval poudarek, da je treba spoštovati vladavino prava in da so pritiski na medije nedopustni, še zlasti, če gre na pritiske iz sosednje države.

Plenković: "Kmalu bodo evropske volitve in vsak mora imeti kakšno majhno temo"

Na novinarsko vprašanje, ali sta se s Šarcem pogovarjala o kritikah Slovenije, ki Hrvaški očita nespoštovanje vladavine prava, je Plenković dejal, da pri tem "ni nič novega", je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. "Gre za stalno tezo. Želim si, da bi Hrvaška in Slovenija sedli za mizo in rešili probleme. Veselimo se, da premier Šarec danes prihaja v Dubrovnik na srečanje 16+1 in se bova znova malo pogovarjala," je izjavil Plenković.

Hrvaški premier je ocenil, da "ni velike drame", ko gre za slovenske obtožbe na račun hrvaške vlade in obveščevalne službe o poskusu pritiska na slovenske medije in prisluškovanje. "Kmalu bodo evropske volitve in vsak mora imeti kakšno majhno temo in pokazati, kako ščiti nacionalne interese," je dejal. 

Plenković zavrnil "namigovanja o nadnaravni moči" hrvaške vlade

Sicer pa je Plenković v povezavi s prisluškovalno afero glede arbitraže ob prihodu na vrh EU o brexitu že včeraj poudaril, da hrvaški vladi ni mogoče ničesar očitati. Namigovanja, da imamo nadnaravno moč in da vplivamo na to, kaj bo objavil kateri medij, so pretenciozna in nerealna. Ne vem, kako je lahko to resen argument, je dejal. Na vprašanje, ali je Slovenija posredovala kakšne dokaze za trditve v povezavi s prisluškovalno afero, je odgovoril, da vse, kar ve, ve iz javnega obveščanja. Plenković je ob tem poudaril, da Slovenija in Hrvaška v zgodovini nikdar nista imeli resnih težav in da ju tudi zdaj delijo le vprašanja, ki so ostala po razpadu SFRJ.

Če ne bi bilo vprašanj meje na kopnem in morju, jedrske elektrarne in varčevalcev, ne bi bilo težav, to vsi vemo, je dejal. Na vprašanje, kako se bo vlada soočila z ljudmi, ki se predstavljajo v njenem imenu, pa je hrvaški premier odgovoril, da o tem ni z njim nihče govoril in da niti ne ve, ali so te navedbe resnične, saj da nima nikakršnih dokazov in nobene potrditve.

Slovenija se je v torek ostro odzvala na razkritje portala 24ur.com, da je hrvaška vlada preko posredovanja prvega moža avstrijske medijske hiše Styria na Hrvaškem, Ivana Tolja, poskušala vplivati na POP TV in preprečiti objavo podatka, da naj bi slovenskemu sodniku Jerneju Sekolcu in agentki Simoni Drenik med arbitražnim postopkom o meji leta 2015 prisluškovala hrvaška obveščevalna služba SOA.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  12 .04. 2019 ob  09: 53
Res je g. Šarec. da ni velike drame v odnosih s Hrvaško, res je pa tudi, da ni popolnoma nobenih slovenskih uspehov v reševanju problemov v zvezi z mejo. Za reševanje tovrstnih problemov ne potrebujemo predsednika vlade, ki se spozna na dramo, ampak nekoga, ki ima dolgoletne izkušnje, pravo izobrazbo in znanje za vodenje vlade. Na primer takega predsednika vlade kot je bil pokojni predsednik vlade dr. Janeza Drnovšek.

Galeba pa pozivam naj našteje nekaj ukrepov vlade pod vodstvom premierja Marjana Šarca, ki so njemu ali nam izboljšali življenje.
galeb |  11 .04. 2019 ob  15: 02
Bravo Šarec. Kdo bi si mislil, da mora na vrh slovenske oblasti priti šele en igralec, da si bo glede sosedskih odnosov končno nekdo upal reči bobu bob. Da misliti...