CERAR IN PRIMORSKI POSLANEC NEMEC KRITIČNA DO JANŠEVIH STALIŠČ: "On igra za drugo ekipo, ne slovensko"

Slovenija

Zunanji minister in vodja SMC Miro Cerar je včeraj v Bruslju ostro zavrnil izjave vodje SDS Janeza Janše, da arbitražna razsodba dopušča dvostranski dogovor Slovenije in Hrvaške o meji. Janševa stališča je ocenil kot škodljiva in nevarna, tudi "lovska". Očital mu je, da "meša slovenski in strankarski interes". Na Janševa stališča o arbitraži se je včeraj ostro odzval tudi poslanec SD in predsednik Odbora DZ za zunanje zadeve Matjaž Nemec.

Janez Janša je v nedavnem pogovoru za Jutarnji list dejal, da je odločitev arbitražnega sodišča sicer pravno zavezujoča, a hkrati dopušča tudi dvostranski dogovor za del ali celotno vprašanje meje. Ocenil je, da obstaja določen manevrski prostor, v katerem bi Hrvaška dobila dvostranski sporazum, Slovenija pa mejo, ki bi bila bolj logična kot ta, ki jo določa arbitražna razsodba.

Miro Cerar je v odzivu na te izjave včeraj v Bruslju poudaril, da se z Janšo nikakor ne strinja, pri čemer je naštel tri razloge. Prvič, da ne Janši ne nikomur drugemu doslej ni uspelo skleniti nobenega sporazuma s Hrvaško o meji, zato se je to moralo zgodili po pravni poti preko arbitraže.

Drugič, največja nevarnost nam je po Cerarjevih besedah grozila prav takrat, ko je Janša sklepal sporazum z bivšim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem. "Če bi ga takrat sklenil, bi bilo to za Slovenijo katastrofalno," je ocenil Cerar in spomnil, da bi se po tistem sporazumu zadeva reševala pred mednarodnim sodiščem v Haagu po načelih mednarodnega prava brez upoštevanja načela pravičnosti.

Tretjič, zdaj imamo po Cerarjevih besedah določeno mejo po arbitražnem sporazumu in to je treba uresničiti. "Zakaj želijo Hrvati ponovna pogajanja? Ker želijo več. Zagotovo ne zato, da bodo odstopili od nečesa. Torej, Janša govori: pogajajmo se s Hrvati, da jim bomo dali še kaj več," je še poudaril. Ob tem je opozoril na dvojno nevarnost, ki ju prinašajo vnovična pogajanja s Hrvaško: da dogovora, ki bi ga denimo sklenili na ravni vlad, sabor ne bi ratificiral, in da bi nato hrvaška stran želela uveljaviti stališče, da smo s tem, ko smo se začeli pogajati, odstopili od arbitražne odločbe.

"Tako da, kar koli zdaj govori Janša, gre v popolnoma napačno smer. Da ne govorimo o njegovem predlogu, ko je lani predlagal, da bi se morali odreči vsemu in vrniti v stanje iz leta 1991 ta je pa sploh lovska, oprostite," je menil Cerar. Od leta 1991, tudi ko je bil Janša v vladah, so Hrvati pridobivali vedno več ozemlja, ker smo to dopuščali, je dodal. Zdaj ko imamo končno rešitev, ki ni zadovoljila nobene strani, ne slovenske ne hrvaške, pa bi Janša odprl nekaj, kar smo po 30 letih komaj zaprli z odločitvijo, ki zagotavlja predvidljivost in stabilnost v nadaljnjih odnosih, ko jo bomo končno implementirali, je še dejal Cerar.

Cerar: "Slovenija mora vztrajati pri implemetaciji arbitražne določbe"

Zato Cerar Janševim stališčem odločno nasprotuje ter jih ocenjuje kot škodljiva in nevarna. Absolutno je prepričan, da je treba vztrajati pri implementaciji arbitražne odločbe in da je to edina pot, če želi imeti Slovenija opredeljeno mejo ter štiri petine Piranskega zaliva in prehod do odprtega morja, kot je določeno. "Ne morem se znebiti vtisa, da Janša v pogovorih o tej materiji meša slovenski in strankarski interes," je poudaril Cerar in dodal, da se Janša ne nazadnje pogovarja s predstavniki hrvaške vlade, ki so njegovi politični strankarski partnerji v evropski družini, Evropski ljudski stranki (EPP).

Cerar se boji, da bi interes, ki ga zagovarjata HDZ in nasploh Hrvaška zelo enotno, ravno preko takih popuščanj in takih šibkih stališč, kot jih zavzema Janša, spet pripeljal Slovenijo v podrejeni položaj. "To je zelo nevarno in tega si ne smemo dovoliti," je sklenil zunanji minister.

Nemec: "Ni razlogov, da bi še verjeli Janši"

O izjavah Janše, da arbitraža dopušča dvostranski dogovor med državama, je bil včeraj kritičen tudi primorski poslanec Matjaž Nemec. Na svojem Facebooku je zapisal, da "Janez Janša igra za drugo ekipo, ne slovensko". Nemec Janševe izjave vidi kot soglasje Janše hrvaški politiki, pa tudi pritrjevanje izjavam Antonia Tajanija in Mattea Salvinija, ki sta ob slovesnosti v Bazovici ter tudi kasneje s svojimi izjavami na skrajno neprimeren način izrazila svoje ozemeljske težnje.

"Janez Janša je imel 27 let priložnost za razrešitev vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, pa mu je kar dvakrat spodletelo, zato ni razlogov, da bi mu po vseh teh letih, da je to vprašanje možno rešiti na način dvostranskega dogovora, sploh še verjeli," je bil kritičen Nemec. Njegovi izjavi lahko prisluhnete v spodnjem videu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  20 .03. 2019 ob  11: 59
@tupamaros | 19 .03. 2019 ob 21: 24 in ZigaZois - Za mejo se je s Hrvati dogovorilo kar takratno vodstvo Slovenije. Janša pa tudi ne more biti prav za vse kriv, čeprav zadeti Roza trdi, da je kriv tudi za segrevanje podnebja.
tupamaros |  19 .03. 2019 ob  21: 24
@ZigaZois Mejo je postavljal g.Bavčar. Pa saj ni važno, imamo Janšo za vse.
tupamaros |  19 .03. 2019 ob  21: 20
Ali ta Nemec sploh ve da zahvaljujoč Požarju, sedaj vemo tudi kakšen karakter je. Ne mara ljudi, druži se samo z elito, ex žena manekenka (ga je porajtala infantilneža), komaj končal srednjo šolo...
Erazem |  19 .03. 2019 ob  17: 09
Če ne bi bilo Janše, bi SDS bi bila povsem normalna konzervativna stranka. Zanima me še nekaj. Zakaj nič ne objavite, kako se je Serpetinpek izmuznil, da bi govoril v Bruslju?
vseved |  19 .03. 2019 ob  13: 49
@ManofSteel , zakaj ne zapustiš te bedne države? Mogoče ker bi moral delat za vsakdanji kruh kamorkoli bi odšel?
ZigaZois |  19 .03. 2019 ob  12: 24
Janša naj bi vodil osamosvojitveno "vojno". Ni mu bilo mar, ko so tanki vozili po primorskih cestah saj je zanj začela agresija na Slovenijo dam kasneje. Tudi mejo s Hrvaško je on postavljal. Če bi se tistega dne postavili na rt Savudrija, bi bil naš ampak njemu je bil pomemblejši Trdinov vrh in izgleda, da mu je še vedno.
žveplo |  19 .03. 2019 ob  12: 23
Bela garda spet na pohodu..očitno je do 15 % v krvi narodno izdajstvo ostalim 85 pa korupcija in skrivanje pred davki... lepo nam je.
ManofSteel |  19 .03. 2019 ob  12: 14
-8
Glede na našo bedno turistično ponudbo...z veseljem bi prepustil hrvatom slovensko Istro. Oni vsaj znajo kako se postreže turizmu za razliko od bedne Zlovenije, kjer tekmujejo v Gunsevi knjugah z raznimi velikanskimi krempitami. To je domet Slovenskega turizma...hahahahahha.