Po mnenju Grilla Italijo vodi marionetna vlada v rokah Nemčije

Vodja italijanskega opozicijskega gibanja Pet zvezd Beppe Grillo je na svojem blogu izrazil prepričanje, da Italijo vodi marionetna vlada, ki jo nadzira Nemčija. Premiera Enrica Letto je ob tem primerjal z nekdanjim norveškim voditeljem Vidkunom Quislingom, ki je podpiral naciste.

Grillo je Letto obtožil, da se neuspešno spopada z gospodarsko krizo v državi, njegova vlada pa da "ščiti interese njihovih mednarodnih posojilodajalcev na čelu z Nemčijo".

Vladajoča vladna koalicija je po njegovih besedah "marionetni režim, ki predstavlja interese tujih držav namesto Italije", Letta pa "novi italijanski Quisling".

Kot je menil, bi morala Italija namesto nenehnega zategovanja pasu med drugim okrepiti investicije in zmanjšati potratno javno porabo.

Italija je ena najbolj zadolženih držav na svetu, raven javnega dolga pa presega 130 odstotkov BDP. Kot piše dpa, je odvisna od tujih investitorjev, ki kupujejo njene obveznice.

Glede na javnomnenjsko raziskavo Tecne, ki je bila objavljena 7. novembra, sicer Grillovo gibanje podpira 24,8 odstotka italijanskih volivcev. Levosredinsko Demokratsko stranko naj bi podpiralo 26,1 odstotka, Berlusconijevo stranko Naprej Italija pa 25,3 odstotka volivcev, še piše dpa.