Letta: Razkol v Berlusconijevi stranki dober za vlado

Italijanski premier Enrico Letta je danes priznal, da se je morala njegova vlada soočiti s številnimi pretresi, da pa bo razkol v stranki nekdanjega premiera Silvia Berlusconija prispeval k stabilnosti države.

Letta je tudi opozoril Evropsko komisijo, da bo njeno poudarjanje varčevalnih ukrepov okrepilo populizem in morda privedlo do "najbolj protievropskega Evropskega parlamenta", ki bo izvoljen prihodnje leto.

"Kar se je zgodilo minuli konec tedna, bo okrepilo stabilnost Italije. Mislim, da je danes situacija stabilnejša," je dejal Letta na konferenci o prihodnosti Italije v Rimu.

Alfano zapušča stranko

Berlusconijev nekdanji varovanec Angelino Alfano je v petek, po mesecih napetosti z bivšim premierom, sporočil, da zapušča njegovo stranko in da bo ustanovil lastno politično skupino.

Berlusconi je grozil, da bo zapustil Lettovo koalicijo, če ga bo senat izključil zaradi pravnomočne obsodbe zaradi utaje davkov, Alfano, ki je podpredsednik vlade in notranji minister, pa je dejal, da bo ostal v vladi.

Letta je sicer v govoru na omenjeni konferenci izpostavil italijanski prispevek za pomoč državam evroobmočja v težavah, ki da je trikrat večji od nizozemskega in desetkrat večji od finskega. Dejal je tudi, da bo proračun, ki je ravno zdaj v parlamentarni obravnavi, zmanjšal italijanski javni dolg prvič v zadnjih petih letih.