Berlusconijevi stranki Naprej, Italija se obeta razkol

Svet

Nekaj ur pred začetkom strankarskega kongresa Ljudstva svobode (PdL), na katerem naj bi to desnosredinsko stranko znova preimenovali v Naprej, Italija, se nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi sooča z razkolom v stranki. 56 poslancev njegove PdL, kot kaže, ne želi pristopiti novi stranki, pač pa nameravajo iti samostojno politično pot.

Poslanci PdL, zvesti Angelinu Alfanu, ki je doslej veljal za Berlusconijevo desno roko, so napovedali ustanovitev lastne poslanske skupine, ki bi še naprej podpirala vlado premiera Enrica Lette, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nova desna sredina, kot naj bi se imenovala poslanska skupina, ki jo namerava ustanoviti Alfano, ima dovolj poslancev, da bi tudi brez podpore Berlusconijeve Naprej, Italija vladi zagotovila stabilnost. Berlusconijevi stranki s tem grozi politična osamitev, še poroča APA.

Vprašanje izključitve Berlusconija

Do razdora med Berlusconijem in Alfanom je prišlo pri vprašanju, kaj bo storila Naprej, Italija po morebitni izključitvi Berlusconija iz senata. Slednji je bil avgusta pravnomočno obsojen na štiriletno zaporno kazen zaradi davčne utaje v primeru Mediaset. Senat bo o tem glasoval 27. novembra. Demokratska stranka premiera Lette je namreč odločena glasovati za izključitev medijskega mogotca. Berlusconiju zvesti poslanci PdL so sicer pripravljeni v primeru, da bi Berlusconi izgubil sedež v senatu, strmoglaviti vlado, še navaja APA.

Vodja PdL Alfano, ki je hkrati tudi notranji minister in podpredsednik vlade, je Berlusconiju postavil jasne pogoje za svoje sodelovanje v preimenovani stranki Naprej, Italija, a jih je slednji ignoriral. Alfano je med drugim zahteval, da bi kandidate za vse ključne položaje v stranki volili na demokratičen način. Poleg tega zahteva tudi, da Naprej, Italija ostane v vladni koaliciji do leta 2015.

Pričakovati je, da bo 77-letni Berlusconi na današnjem strankarskem kongresu soglasno potrjen na čelu Naprej, Italija. Gre za ime Berlusconijeve nekdanje, leta 1994 ustanovljene stranke, s katero je vstopil na italijansko politično sceno.