PISCEM GROZILNIH PISEM GROZI TUDI DO DVE LETI ZAPORA: Sumljive pošiljke zaznali tudi v DZ

Slovenija

V NSi ostro obsojajo kakršno koli grožnjo s smrtjo komur koli in pričakujejo, da se bodo pristojni organi odločno odzvali in poiskali tiste, ki v državi netijo nestrpnost in sovraštvo, se je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat danes odzval na informacijo o pošti z grozilno vsebino, ki sta jo prejela premier Janez Janša in minister Matej Tonin. na sporna pisma se je odzal tudi predsednik DZ Igor Zorčič. Poudarja, da najostreje obsoja vse grožnje, ki so izrečene bodisi politikom bodisi kateremu koli drugemu človeku. Po njegovih besedah so sumljive pošiljke zaznale tudi službe v DZ. Primer je že v rokah policije. 

Predsednik DZ je poudaril, da so takšne grožnje obsojanja vredne. Je pa ob tem pozval tudi vse politike, da komunicirajo strpno, predvsem na družbenih omrežjih. Kot je dejal, ne samo na Twitterju, tudi na TikToku. "Tudi tam smo videli govor, ki ni v ponos nobenemu politiku," je pojasnil. Po njegovi oceni je čas, da se vsi nekoliko potegnejo nazaj.
Igor Zorčič
Po njegovih besedah so politiki pogosto tarča tako pohval kot tudi kritik, včasih tudi takšnih, ki presegajo mejo dobrega okusa. Kaj je grožnja, je seveda tudi stvar individualne ocene. "Mislim, da konec koncev tudi vsak politik ali pa tisti, na katerega je grožnja naslovljena, sam oceni, koliko se počuti ogroženega. Ampak glede na to, da nekateri politiki sami komunicirajo na podoben način, se seveda danes težko sklicujejo, da jim je kdor koli grozil," je še dejal Zorčič. S temi besedami pa je, kot je potrdil, ciljal na predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega.

"Danes v Sloveniji praznujemo državni praznik, dan suverenosti. Pred natančno 30 leti je zadnji sovražni vojak zapustil slovenska tla in takrat, vsaj jaz in najbrž mnogi drugi, nismo razmišljali o tem, da bi se čez natanko 30 let spet morali bati sovražnih pušk in sovražnih metkov," pa je novico o grozlnih pismih pospremil Jožef Horvat

Jožef Horvat  

Ko se ta nestrpnost, sovraštvo razplamti, žrtev ne izbira po politični barvi, je opozoril. Pri tem pa je poudaril, da se moramo vsi zavedati naše odgovornost, da sožitje, da miroljubje gojimo v naši državi, v naši slovenski družbi in da mora vsak k temu prispevati svoj delež.

Kot je sicer v nedeljo prvi poročal spletni portal Siol, za njim pa tudi drugi mediji, sta predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednik vlade in minister za obrambo Matej Tonin v petek na domača naslova prejela kuverti, v katerih sta bili grožnja s smrtjo in naboj večjega kalibra. Po poročanju spletne Demokracije pa je pošto z enako vsebino prejel tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

Policijska preiskava je že v teku 

Policija je že začela zbiranje obvestil o pošiljkah z grožnjami s smrtjo, ki sta jih prejela premier in obrambni minister, in odkrivanje možnih storilcev, so pojasnili na policiji. Pošiljke z grožnjami in priloženim nabojem sta sicer dobili še dve poslanski skupini in predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Stojan Belšak, policija obravnava dogodek po 135. členu kazenskega zakonika. V skladu s tem so na posamezne naslove že poslali kriminaliste, s ciljem, da bi ta "zavržna dejanja preiskali in zagotovili varnost tako najvišjim predstavnikom kot tudi vsem drugim državljanom Republike Slovenije", je dejal Belšak.

Pregon za takšno kaznivo dejanje se po njegovih besedah začne na predlog, policija pa je za zdaj še v fazi pridobivanja teh predlogov. Nekatere predloge je policija že pridobila, ker pa je bilo takšnih pošiljk več, bodo z osebami, ki so bile ogrožene, opravili razgovor in poskušali pridobiti njihove predloge za pregon, je še pojasnil Belšak. Takšno kaznivo dejanje se lahko sicer kaznuje tudi z zaporno kaznijo dveh let. A kot je opozoril Belšak, je odkrivanje teh dejanj kompleksno. "Običajno so to anonimne prijave, pri katerih je treba zbrati zelo veliko obvestil in izvesti dodatnih kriminalistično-tehničnih opravil za odkritje teh storilcev," je pojasnil.

Piscem spornih pisem grozi celo zaporna kazen.

Po njegovih besedah je policija za zdaj še v začetni fazi zbiranja obvestil, zbirajo določena dejstva, ki bi jih lahko pripeljala do možnih osumljencev. Ali gre v vseh primerih za istega osumljenca, za zdaj še ugotavljajo.

Janša in Tonin sta v petek prejela pošiljki z grožnjami s smrtjo, pismom pa sta bila priložena strelna naboja. Janši so poslali tudi fotografiji, na katerih so bile na njegovem obrazu in obrazih ožjih družinskih članov narisane tarče. Pošiljki sta bili naslovljeni na njun domači naslov. Po poročanju spletne Demokracije pa je pošto z enako vsebino prejel tudi Jelinčič.

Pred tednom dni pa sta po poročanju medijev k Toninu prišla neznanca, ki sta se izdajala za delavca telekomunikacijskega podjetja. Njegova soproga je zaradi sumov reagirala, ob tem pa se je izkazalo, da je ta dva človeka policija na enem od sredinih protestov pridržala zaradi napada na policiste. A kot je danes dejal Belšak, so v danem primeru ugotovili, da življenje družine oz. varovane osebe ni bilo ogroženo in naj bi šlo za naključni dogodek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  26 .10. 2021 ob  15: 58
Kar naj jih zaprejo, tudi naročnike pisem Bomo končno brez Janše, Jelinčiča, Tonina in ostalih, ki so si pisali.
kokodek |  26 .10. 2021 ob  09: 01
svoje podpornike pa ja ne bodo zaprli!!!!