PIRANSKI SVETNIKI TOKRAT BOLJ SLOŽNI: V prvem branju potrdil 34 milijonov evrov težak proračun (VIDEO)

Piran

Piranski občinski svet je na včerajšnji seji v prvem branju s 24 glasovi za in enim proti potrdil predlog občinskega proračuna za letošnje leto. Dokument predvideva slabih 34 milijonov evrov prihodkov, po besedah župana Đenia Zadkovića pa bodo kljub oteženim gospodarskim razmeram veliko sredstev namenili investicijskim projektom.

K osnovnim prihodkom v višini 27,8 milijona evrov so na občini predvideli še prenos sredstev v višini 3,5 milijona evrov, dolgoročno zadolževanje za financiranje investicij v višini 2,3 milijona evrov ter na dobrih 280.000 evrov ocenjeno prodajo 13-odstotnega kapitalskega deleža občine v družbi Center za starejše občane Lucija.

Zadković je poudaril, da so na ta način kljub okrnjenim prihodkov zaradi trenutne gospodarske situacije uspeli veliko sredstev nameniti investicijam. Med temi je župan izpostavil sanacijo strehe skladišča soli Grando, sanacijo ulic v Piranu, projekt ribiškega pristanišča v Seči, ureditev tržnice in parka Sonce v Luciji, nakup Apollonijeve palače, sanacijo plaže pred hotelom Metropol in zagon investicije v vrtec Lucija.

Na besedilo odloka sta občinska odbora za finance in za turizem dala negativno mnenje, v razpravi pa so svetniki izpostavili zelo različne predloge in želje.

Meira Hot

Meira Hot (SD) je izrazila pohvalo, da je občinsko vodstvo v teh težkih časih uspelo uravnotežiti prihodke in odhodke. Kristijan Cerovac (Gibanje za Občino Piran) pa bi v trenutnih razmerah pričakoval, da bi proračunska sredstva namesto za strehe in pomole namenili občanom, npr. z zagotovitvijo dodatnih stanovanj za mlade.

Milica Maslo Bezer (DeSUS) je opozorila na potrebo po novem pokopališču, Marko Juriševič (SD) pa se je zavzel za organizacijsko prevetritev Turističnega združenja Portorož oz. ustanovitev javnega zavoda s področja turizma.

Marko Juriševič

Občinski svet je v prvem branju s 13 glasovi za, sedmimi proti in petimi vzdržanimi sprejel tudi predlog odloka o ustanovitvi skupne Medobčinske uprave Istre. Piranski občinski svet je sicer kot prvi izmed štirih občinskih svetov obravnaval omenjeni odlok. Štiri istrske občine so k pripravi odloka pristopile lani zaradi racionalizacije stroškov, večje učinkovitosti opravljanja nalog na območju vseh občin ter usklajenega in koordiniranega delovanja nalog skupnega pomena. Skupna medobčinska uprava bo opravljala naloge s področja inšpekcijskega nadzorstva, občinskega redarstva, civilne zaščite, požarnega varstva, notranje revizije, varstva okolja ter urejanja prostora in morja.

Za izvajanje nalog skupne občinske uprave bodo občine sofinancirane v višini 55 odstotkov v prejšnjem letu realiziranih odhodkov proračuna vsake občine ustanoviteljice za financiranje plač in drugih izdatkov ter prispevkov delodajalca zaposlenim v skupni občinski upravi, povečani za 20 odstotkov za materialne in druge stroške.

Po besedah direktorja piranske občinske uprave Daniela Tomljanovića bi na ta način piranska občina na letni ravni prejela približno 300.000 evrov. Delitev stroškov bo prilagojena številu prebivalcev, in sicer praviloma bo 53 odstotkov prispevala Mestna občina Koper, občini Piran in Izola po 21 odstotkov ter Ankaran pet odstotkov.

Predvidoma bo skupna medobčinska uprava z delom začela najkasneje do 1. julija letos. Iz osnutka sistemizacije delovnih mest bo ta v letošnjem letu imela predvidoma 71 zaposlenih, od tega skupno 61 občinskih redarjev in inšpektorjev. Župan Zadković je podprl združevanje v medobčinsko upravo, s čimer naj bi istrske občine po njegovem mnenju tudi navzven nastopale bolj suvereno. Več svetnikov se je zavzelo za izvzem nekaterih nalog, npr. urejanja prostora in morja, iz skupnih nalog ter za določitev sedeža uprave v Piranu namesto v Kopru.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija