PETICIJA 'POZIV ZA PALESTINO': Podpisnike sprejeli Klakočar Zupančič in Fajonova, med njimi tudi Aurelio Juri (FOTO)

Slovenija

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in zunanja ministrica Tanja Fajon sta sprejeli podpisnike peticije 'Poziv za Palestino', ki so povezani v civilno iniciativo. Sogovorniki so izmenjali poglede na bližnjevzhodni konflikt, pri čemer so podpisniki slovenski politični vrh pozvali k odločnejšemu ukrepanju.

Spomenka Hribar, Rudi Rizmana, Danijel Rebolj, Primož Šterbenc in Aurelio Jurij so predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič predstavili 'Poziv za Palestino', ki so ga naslovili na vse nosilce oblasti in javnih funkcij v Sloveniji. V luči dogajanja v Gazi so opozorili na potrebo po spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, zlasti Ženevske konvencije, ki predvideva zaščito civilistov, predvsem pa prepoveduje vsakršno obliko kolektivnega kaznovanja, izganjanja Palestincev, množično bombardiranje, odtegovanje hrane in vode ter izvensodne usmrtitve.

Kot so dejali, od slovenskih politikov pričakujejo takojšnje konkretne ukrepe, obsodbo dejanj Izraela in močnejši glas Slovenije v Varnostnem svetu ZN. Klakočar Zupančičeva jih je seznanila z načrtovano konferenco predsednic parlamentov držav EU, ki jo bo glede humanitarne katastrofe v Gazi organizirala junija v DZ.

S podpisniki peticije se je srečala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki jim je predstavila prizadevanja Slovenije glede vzpostavitve takojšnjega in stalnega premirja v Gazi. Fajonova je podpisnike peticije seznanila tudi s stališčem Slovenije glede priznanja Palestine, za katerega se zavzema skupaj z več drugimi državami EU, ko bodo okoliščine za to primerne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .04. 2024 ob  13: 51
10
vseved, Netanjahu ima sovraštvo in zločinski značaj tudi zapisan v genih. to potrjuje s svojimi dejanji vsak dan!!!
vseved |  10 .04. 2024 ob  12: 45
-7
Zakaj pa ne obsodijo Paleastincev ki so začeli to sranje?
V Gazi ne bo miru,dokler so tam muslići, ki imajo sovraštvo do židov in belcev zapisano v genih.