PAHOR SPREJEL VODITELJE BALKANSKIH DRŽAV: Pričel se je vrh procesa Brdo-Brioni

Slovenija

Na Brdu pri Kranju se je začel vrh procesa Brdo-Brioni, ki ga gosti predsednik republike Borut Pahor. Srečanja, ki bo po Pahorjevi oceni eno pomembnejših v okviru te pobude, se udeležujejo voditelji vseh držav, vključenih v proces.

Voditelji bodo na Brdu pri Kranju predvidoma sprejeli skupno izjavo, v kateri naj bi dali močno sporočilo o pomenu širitvenega procesa, ki mora biti hitrejši in imeti pred očmi ne le posamezno državo, temveč celotno območje Zahodnega Balkana.

Pahor se je želel na vrh skrbno pripraviti, zato je imel pred srečanjem ločene sestanke s predsedniki vseh držav, vključenih v pobudo. Že septembra lani se je sestal s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, marca pa z vsemi tremi člani predsedstva Bosne in Hercegovine Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem in Željkom Komšićem.

Minuli teden se je v Podgorici sestal s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem, v Tirani pa s predsednikom Albanije Ilirjem Meto. V četrtek je sledilo srečanje s predsednico Kosova Vjoso Osmani, v petek pa v Beogradu s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Dan pred vrhom se je na Bledu sestal še s hrvaškim predsednikom in sovoditeljem pobude Zoranom Milanovićem.

Srečanje voditeljev procesa Brdo-Brioni bi moralo potekati že lani ob deseti obletnici, najprej spomladi in nato jeseni, a je bilo obakrat preloženo zaradi pandemije novega koronavirusa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija