OD POLNOČI CENEJŠE HRVAŠKE AVTOCESTE: Koliko bo odslej stala vožnja?

Svet

Javni podjetji Hrvatske autoceste (Hac) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) bosta opolnoči ukinili desetodstotno redno sezonsko podražitev cestnin na avtocestah, za katere skrbita. Na avtocestah v hrvaški Istri so cestnine vrnili na zunajsezonske cene že s 1. septembrom, prav tako za deset odstotkov.

Vozniki osebnih avtomobilov, motorjev, osebnih avtomobilov s priklopniki in avtodomov bodo tako po treh mesecih višjih cen znova plačevali običajne zunajsezonske cestnine na približno 1065 kilometrih avtocest, s katerimi upravljata Hac in ARZ. Za avtobuse in tovorna vozila sezonske podražitve cestnin ni bilo.

Osebni avtomobili bodo morali na avtocesti med Zagrebom in Splitom od polnoči namesto 200 kun (27 evrov) plačati cestnino v višini 181 kun (24,40 evra). Med Zagrebom in Reko pa se bo cestnina znižala s 77 kun (10,40 evra) nazaj na 70 kun (9,45 evra), je Hac objavil na svojih spletnih straneh.

Nadomestilo za voznike osebnih avtomobilov za vožnjo preko mostu na otok Krk, ki je v sezoni znašalo 39 kun (5,30 evra), bo po polnoči 35 kun (4,70 evra). Cene so izračunali na podlagi tečaja 7,40 kune za en evro.

Hac skrbi tudi za avtocesto med Obrežjem in hrvaško-srbsko mejo, za avtocestno povezavo z Osijekom in tudi za tisto med Zagrebom in mejo z Madžarsko. Po poletni podražitvi bo od nedelje cestnina med Zagrebom in Osijekom znova 112 kun (15,10 evra), med Zagrebom in mejo s Srbijo pa 128 kun (17,30 evra).

V javnih avtocestnih podjetjih izpostavljajo, da je model sezonskih podražitev cestnin eden izmed ukrepov za njuno prestrukturiranje.

Koncesionar Bina-Istra je s 1. septembrom prav tako za deset odstotkov pocenil cestnine na avtocestah v hrvaški Istri, ki sta bolj znani kot istrski ipsilon. Večinski lastnik, francoski koncesionar Bouygues, tam skrbi za 141 kilometrov avtocest. Za cestnino med predorom Učka in Puljem vozniki osebnih avtomobilov od 1. septembra plačujejo 63 kun (8,50 evra), za odcep med Umagom in Puljem pa 51 kun (6,90 evra).

Koncesionar Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) v preteklih letih sezonsko ni spreminjal višine svojih cestnin. Večinski delež v AZM ima avstrijski Pyhrn Concession Holding, ki skrbi za 60 kilometrov avtocest med Zagrebom in mejnim prehodom s Slovenijo Gruškovje. Za osebne avtomobile cestnina na celotni avtocesti znaša 48 kun (6,50 evra).

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija