OBUPANO ODPRTO PISMO KOPRSKIH SOCIALNIH DELAVCEV: "Premalo kadra, premalo vozil, izgoreli smo"

Koper

Na uredništvo smo prejeli odprto pismo zaposlenih Centra za socialno delo za Južno Primorsko (CSD JP), enota Koper, ki so nad svojim položajem že čisto obupani. Kot pravijo, se je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pod prejšnjo ministrico Anjo Kopač Mrak odločilo za reorganizacijo centrov za socialno delo, s katero bi delavci spet bili več na terenu in bližje ljudem. Danes obupano ugotavljajo, da je šlo zgolj za "zavajanje s strani politike", saj so razmere za delo na meji še mogočega in vzdržnega.

Kot poudarjajo v odprtem pismu koprski socialni delavci, so upali, da bodo po reorganizaciji resnično imeli več časa za ljudi in njihove stiske, boljše pogoje dela in da bodo kadrovsko razbremenjeni. "Več denarja za strokovno izobraževanje in več avtomobilov, da na teren lahko sploh gremo … Če hočemo imeti varnostnika (imamo ga od marca 2020), se moramo odpovedati izobraževanju," je zapisano.

Ker se že leta soočajo s "kadrovsko podhranjenostjo", so posledično "preobremenjeni in izgoreli" ter imajo veliko bolniških odsotnosti. Od leta 2018 je dalo odpoved 11 zaposlenih.

Zaradi preobilice dela ne uspejo zagotoviti vseh odločb v zakonsko predpisanem roku. Zaradi koronakrize in porasta brezposelnosti se je število vlog v zadnjih mesecih še povečalo, navajajo. Časa za osebno pomoč in pomoč družinam na domu jim enostavno zmanjka. Deležni so pritiskov uporabnikov in vodstva.

Sicer jim je ministrstvo obljubilo pripravnike, a kot pravijo, je ob tem pozabilo, da tudi pripravnika moraš v delo uvesti. Pripravništvo traja šest mesecev in ko ga usposobijo za delo, mora oditi, saj zanj ni zagotovljenega prostega delovnega mesta.

Stroka socialnega dela naj bi bila usmerjena v pomoč ljudem. Zaradi birokracije, premalo časa, nalaganja vedno novih obveznosti centrom za socialno delo, pa se njihova primarna vloga izgublja. Koprski socialni delavci zato javno sprašujejo, ali si res želimo takšno družbo oziroma socialo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
janko |  24 .09. 2020 ob  14: 40
Nasvet. Dejte odpoved in pejte delat pa da vas vidimo
va cagar |  24 .09. 2020 ob  11: 46
izgoreli so od cigaret in klime
vseved |  24 .09. 2020 ob  07: 57
15
@ T , nimaš se kaj zahvaljevat. Oni so tam zaradi nas .
T |  23 .09. 2020 ob  22: 22
-3
Vsak ima seveda lahko svoje mnenje.. A tezko verjamem mnenju nekoga, ki delo na csd ne pozna. In iz spodnjih komentarjev je jasno, da osebe ki so komentirale dela ne poznajo.. Ali zelo povrsno. Sama sem imela izkusnjo biti stranka na csd in lahko le pohvalim in se zahvalim.
cons5 |  23 .09. 2020 ob  21: 09
26
Naj pošljejo na enoto koga iz centrale v Prisojah. Tam si jih polovica dobesedno pol dneva čačka jajčeca. Lep pozdrav od bivšega zaposlenega.
Stric iz ozadja |  23 .09. 2020 ob  19: 40
12
Banda pokvarjena nesposobna.... ko je treba začeti delat, pa pregorijo.... Razpustiti to javno ustanovo in v tovarne vso tam zaposleno gamad. Potrebno pa je priznati, da so tudi izjeme, kot povsod. Velja za večino.
pajade |  23 .09. 2020 ob  19: 25
20
Kaj gospa, ki je sprejemala in pregledovala vloge za otroški dodatek ( je samo pregledala, če smo vpisali iste podatke kot za dohodnino) je še vedno zaposlena tam? Je treba delat...
Ko so se zapirala večja podjetja, jih ni to nič skrbelo... tomos, cimos, mehano, iplas, itd...
vseved |  23 .09. 2020 ob  17: 15
15
Ubogi revčki, res se mi smilijo! Obupani so , ker morajo premakniti svoje lene riti !