Objavljena domnevno prva fotografija Snowdna v Rusiji

Svet

Ruska senzacionalistična novičarska spletna stran je danes objavila fotografijo, za katero trdijo, da prikazuje ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna pri nakupovanju. Šlo naj bi za prvo fotografijo Snowdna, odkar je slednji avgusta zapustil moskovsko letališče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odkar je Rusija Snowdnu odobrila začasni azil in je žvižgač lahko zapustil letališče Šeremetjevo, se je za njim izgubila vsaka sled. Sedaj naj bi ga izsledil nek fotograf, ki je dokaz posredoval spletni strani Life News.

Fotografija prikazuje sproščeno oblečenega moškega, ki čez cesto potiska nakupovalni voziček. Prometni znak in avto z rusko registrsko tablico pričata, da je bila fotografija resnično posneta v Rusiji. Mora biti pa posnetek star vsaj nekaj tednov, saj je na drevesih na fotografiji še moč opaziti zeleno listje.

Kje je bila fotografija posneta, ni jasno. Naj bi pa Life News, spletna stran priljubljenega tabloida Tvoj den, zanjo plačala 100.000 rubljev (okoli 3000 dolarjev).

Snowden živi skrivno življenje

Snowdnov ruski odvetnik Anatolij Kučerena je pred nekaj tedni poudaril, da Snowden živi na skrivni lokaciji, saj se boji, da bi ga izsledile ZDA. Je pa zatrdil, da se Američan pod krinko lahko prosto giblje. "Šel bi mimo vas in ga ne bi prepoznali," je Kučerena prejšnji mesec dejal tedniku Itogi. "Gre za vprašanje oblačil in manjših sprememb videza... dejansko prosto hodi naokoli po ulicah."

Life News je sicer že avgusta objavila fotografije Snowdna, ki zapušča letališče Šeremetjevo. Nobeden od drugih novinarjev takrat Američana ni opazil in tudi ni jasno, kako se je že takrat portal dokopal do posnetkov, še poroča AFP.

Preden je Snowden v Rusiji dobil začasni azil, je bil več kot mesec dni ujet na tranzitnem območju moskovskega letališča Šeremetjevo, kamor je prispel 23. junija iz Hongkonga. Letališče je lahko zapustil potem, ko mu je Rusija odobrila začasni azil. ZDA Snowdna iščejo zaradi razkrivanja zaupnih dokumentov o spornih ameriških vohunskih praksah.