NSA zbira sezname kontaktov z računov elektronske pošte

Svet

V ZDA znova razburjajo aktivnosti ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA). Kot poroča Washington Post, agencija zbira tudi sezname kontaktov uporabnikov elektronske pošte in storitev za spletne klepete. NSA zanimajo prijatelji uporabnikov po vsem svetu, med njimi pa so tudi Američani, poroča časnik na spletni strani.

Washington Post se v svojem poročanju sklicuje na visoke uradnike v obveščevalnih službah in zaupne dokumente, ki jih je javnosti razkril nekdanji sodelavec NSA Edward Snowden.

Program zbiranja podatkov, ki ga doslej še niso razkrili javnosti, prestreza zbrane kontakte in sezname prijateljev, ko se ti premikajo po globalnih povezavah. Spletne storitve te kontakte pogosto prenašajo, ko se uporabnik prijavi, sestavi sporočilo ali sinhronizira računalnik oziroma mobilno napravo z informacijami, shranjenimi na oddaljenih serverjih, pojasnjuje časnik.

NSA išče skrite povezave in vzpostavlja zemljevide odnosov

NSA ob tem ne cilja na posameznike, pač pa zbira kontaktne sezname velikega števila ljudi. Gre za "znaten del vseh svetovnih računov elektronske pošte in klepetov", poroča časnik. Analiza podatkov agenciji omogoča, da išče skrite povezave in vzpostavlja zemljevide odnosov precej manjšega števila tarč obveščevalnih služb.

Agencija je lani v enem samem dnevu zbrala 444.743 seznamov kontaktov z Yahooja, 105.068 s Hotmaila, 82.857 s Facebooka, 33.697 z Gmaila in 22.881 od drugih, neimenovanih ponudnikov storitev, kaže notranja spletna predstavitev NSA. Te številke, v dokumentu opisane kot "tipični dnevni izplen", pomenijo, da letno NSA zbere 250 milijonov kontaktnih seznamov.

Zbiranje informacij je odvisno od skrivnih dogovorov s tujimi telekomunikacijskimi podjetji ali obveščevalnimi službami, ki nadzorujejo opremo, prek katere poteka internetni promet. Čeprav kontakte NSA zbira na tujem, se s tem dokoplje tudi do informacij o številnih Američanih. Koliko Američanov je tarča, viri Washington Posta niso želeli ocenjevati, bi pa se lahko številka gibala v milijonih ali celo več deset milijonih, poroča časnik.

Tiskovni predstavnik urada direktorja nacionalnega obveščevanja, ki nadzira delovanje NSA, Shawn Turner, je poudaril, da se agencija osredotoča na odkrivanje in razvijanje obveščevalnih podatkov o veljavnih ciljih, kot so teroristi, trgovci z ljudmi in tihotapci mamil. "Informacije o običajnih Američanih nas ne zanimajo," je poudaril.