Protestirali proti vohunjenju NSA

Svet

Pred kongresno palačo v Washingtonu se je v soboto zbralo več kot 2000 ljudi, ki so protestirali proti programom nadzora Agencije za nacionalno varnost (NSA). Protest je sovpadal z 12. obletnico potrditve zloglasnega patriotskega zakona, ki v imenu boja proti terorizmu daje ameriški vladi skoraj neomejena nadzorna pooblastila.

Demokrati in Republikanci skupaj

Proteste je organizirala koalicija organizacij pod skupnim imenom "Nehajte nas opazovati", med katerimi so tako levičarske kot desničarske skupine, ki nasprotujejo vladnemu nadzoru. Američane je s početjem njihove vlade seznanil nekdanji pogodbeni analitik NSA Edward Snowden, ki je moral zaradi tega pobegniti v Rusijo.

Liberalci in pripadniki gibanja čajanke v ZDA redko najdejo skupen jezik, tokrat pa so ga našli brez težav. Vsi so proti temu, kar počne njihova vlada, in na protestih je bilo veliko transparentov z napisi "Hvala Snowden", "Izklopite velikega brata" in podobno. Snowden je razkril, da ameriška vlada preko NSA vohuni za lastnimi državljani in ne le v tujini, zaradi česar je bila ustanovljena.

 

Zahtevajo ukrepe

Protestniki so pred kongres prinesli peticijo s skoraj 600.000 podpisi za ukinitev programov nadzora in zaščito zasebnosti. Zahtevajo kongresna zaslišanja o programih nadzora, spremembe patriotskega zakona in spremembe zakona o nadzoru nad tujimi vohuni (FISA), ki se danes uporablja za pregon ljudi, ki medijem posredujejo zaupne informacije o malomarnostih vlade.

Snowdnovi dokumenti, ki jih v medije po svetu spravlja novinar in pravnik Glenn Greenwald, dokazujejo tudi, da ameriška vlada vohuni za zavezniškimi državami, česar ne more opravičiti z bojem proti terorizmu.

Razkritja o prisluškovanju telefonskim pogovorom zavezniških voditeljev so v Evropi in drugje po svetu vzbudile veliko ogorčenja. Nemčija in Brazilija tako zahtevata sprejetje resolucije ZN o zaščiti pravice do zasebnosti.