OBČINA IZOLA PREJELA ZLATI ZNAK TRAJNOSTNE DESTINACIJE: Še posebej so pohvalili zgibanko Zelene iskrice

Izola

Zeleni shemi slovenskega turizma se je v teh dneh pridružila nova destinacija z zlatim znakom Slovenia Green Destination, in sicer občina Izola, so sporočili iz občine. Izola je ob prvi presoji trajnosti dosegla povprečno oceno 8,4 na desetstopenjski lestvici.

Občina Izola je najboljše rezultate prejela v kategorijah destinacijski management ter kultura in tradicija. Kot so v presojevalci zapisali v svoji utemeljitvi, to kaže na "odgovoren in strateški pristop tako pri upravljanju destinacije kot tudi varovanju kulturne dediščine".

Priznanje je občini podelila Slovenska turistična organizacija v sodelovanju z mednarodno organizacijo Green Destinations in njenim akreditiranim partnerjem v Sloveniji, Zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace.

Obenem so pohvalili zgibanko Visit&Respect Izola (t.i. Zelene iskrice), katere namen je osveščati občane, obiskovalce in ponudnike z nasveti za bolj zeleno ravnanje, ter za sodelovanje pri mnogih mednarodnih zeleno naravnanih projektih, so zapisali na občini.

Ocenjevalci vidijo možnost napredka predvsem pri zmanjševanju količin trdnih odpadkov in prilagajanju podnebnim spremembam ter osveščanju širše javnosti o možnostih za večjo okoljsko skrb.

Izolska občina mora za ohranitev prejetega odličja še naprej vzdrževati zahtevane kriterije. V polletnem obdobju mora izdelati dva dokumenta, Zeleni DNK, ki predstavlja zeleni značaj destinacije, ter akcijski načrt ukrepov, ki bodo izvedeni v času do prihodnje presoje upravičenosti zlatega znaka.

Slavnostna podelitev plakete in označevalne tablice Slovenia Green bo potekala 20. maja na zeleni dan slovenskega turizma 2021 preko spleta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija