O NOVIH SPROSTITVAH V STORITVENEM SEKTORJU: "Model PCT je rešitev, iskanje ovinkov ne koristi nikomur" (VIDEO)

Slovenija

Vlada ob sproščanju ukrepov v storitvenem sektorju pomembno varovalko vidi v modelu PCT (prebolevniki, cepljeni in testirani). Po besedah državnega sekretarja Simona Zajca na ta način zavarujemo zdravje gostov, ponudnike storitev pa ohranimo kot varne lokacije. Izigravanje epidemioloških pravil na dolgi rok ne koristi nikomur, je jasen.

Simon Zajc

Na sredini seji je vlada me drugim odločila, da bo podaljšala dovoljen čas opravljanja gostinske dejavnosti. Od ponedeljka bo to v vseh statističnih regijah od 5. do 22. ure, in ne več od 7. do 19. ure. "Razdalja med robovi miz mora biti najmanj tri metre, razdalja med osebami za mizo pa ni več določena. Pogoj omejitve štirih oseb za eno mizo v gostinskih obratih ne velja več za družine z otroki do 18. leta," je strnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Zajc.

Kot je izpostavil, uvajajo tudi novo izjemo pri prostorski omejitvi 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora na enega potrošnika. Ta pogoj ne velja za otroke do 18. leta v spremstvu skrbnikov ali za osebe, ki potrebujejo spremstvo, je pojasnil.

Dotaknil se je tudi kampov, ki lahko, kot je dejal, ponujajo do 70 odstotkov razpoložljivih enot. V teh 70 odstotkih niso všteti pavšalisti, je poudaril.

S sprostitvijo ukrepov je vlada omogočila tudi obratovanje igralnih salonov in prirejanja posebnih iger na srečo. Delovni čas in pogoji vstopa v notranje prostore so enaki kot v gostinskih obratih - torej lahko vstopajo cepljeni, prebolevniki ali testirani. Tudi obratovalni čas je enak, igralni saloni pa lahko ponujajo do 50 odstotkov razpoložljivih kapacitet.

"Verjamem, da je pogoj PCT pomembna novost, hkrati pa tudi neprijetnost, če svoje življenje primerjamo s pomladjo dve leti nazaj. Vendar je naša realnost danes drugačna. PCT je na eni strani varovalka, da zavarujemo zdravje gostov, na drugi strani pa varovalka, da ohranimo lokacije, ki ponujajo tovrstne storitve, kot varne lokacije," je dejal Zajc.

Povrnitev ugleda neke restavracije, hotela ali igralnice, ki bi postala žarišče okužb, bi bila po besedah državnega sekretarja dolgotrajna. "Apeliramo na vse, da je zamejitev epidemije odgovornost vseh nas. Odloki so jasni, izjeme so prav tako navedene, iskanje ovinkov in izigravanje pravil pa na dolgi rok v resnici ne koristi nikomur," je bil jasen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija