NIKA PREVC OBLEKLA RUMENO MAJICO: "Zdaj lahko rečemo, da imamo serijsko zmagovalko"

Slovenija

Slovenska smučarska skakalka Nika Prevc, zmagovalka premierne turneje dveh večerov, je na tekmi svetovnega pokala v Beljaku pometla s konkurenco. Prevc je za svojo tretjo zmago v sezoni zbrala 262,7 točke in najbližjo zasledovalko, lansko skupno zmagovalko sezone, domačinko Evo Pinkelnig, ugnala kar za 26 točk.

Zmaga je komaj 18-letni Prevc prinesla tudi rumeno majico najboljše skakalke v svetovnem pokalu, saj je doslej vodilno, Francozinjo Josephine Pagnier prehitela za 15 točk.

"Počutim se zelo dobro. Danes sem se na tej skakalnici počutila zelo sproščeno. Čeprav na tej skakalnici ne treniramo veliko, nazadnje smo bili tu poleti, vendar imamo to napravo rade vse Slovenke," je v izjavi za Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) takoj po zmagi dejala Prevc.

"Zelo sem zadovoljna z današnjimi skoki, predvsem pa to, da imam zdaj novo majico," je dodala za slovensko smučarsko zvezo.

Skupno je za ženske skoke dosegla 15. zmago v svetovnem pokalu, ki se je za skakalke začel s sezono 2011/12. Prevc ima zdaj na svojem kontu tri zmage na tekmah najvišje ravni, kolikor jih ima tudi dvakratna olimpijska prvakinja Urša Bogataj, ki je kariero prekinila zaradi materinstva. Več zmag (5) je doslej v slovenski vrsti zbrala le Nika Križnar.

Za Prevc sta se na stopničkah tekmovanja, ki so ga zaznamovali tudi številni padci, zvrstili Pinkelnig (236,7 točke) in Kanadčanka Abigail Strate (233,6).

V prvi seriji je pri doskoku padla svetovna prvakinja iz Planice in skupno tretja najboljša skakalka to zimo, Alex Loutitt. Kanadčanka je doskočišče lahko zapustila sama, brez pomoči reševalcev, tekmo pa je končala na 38. mestu. Padec v kvalifikacijah je krojil tudi usodo 15-letne Slovenke Tine Erzar, ki je prvič dobila priložnost v svetovnem pokalu, vendar ji je doskok odnesel nastop na tekmi.

Uspeh najmlajše med skakalnimi asi družine Prevc sta s šestim oziroma z osmim mestom dopolnili še Križnar (226,3 točke) in Katra Komar (220,1), zanjo je bil to uspeh kariere, Ema Klinec (203,9) pa je bila 21.

Za las je danes brez finala ostala Ajda Košnjek na 31. mestu, že v jutranjih kvalifikacijah pa je obstala mlada Tina Erzar, ki je padla pri doskoku.

Slovenija po današnji tekmi ostaja še naprej vodilna tudi v pokalu narodov.

"Lepa tekma, kaj naj rečem? Super! Zdaj lahko rečemo, da imamo serijsko zmagovalko," je uvodoma dejal selektor slovenskih skakalk Zoran Zupančič.

"Nika Prevc je danes pokorila konkurenco. Zmagala je z naskokom 26 točk na mali skakalnici. To je izjemno! Vzela je rumeno majico in poskrbela, da smo v Avstriji spet poslušali našo himno," se je veselil glavni trener.

"Res lep je bil tudi drugi skok Nike Križnar, upam, da se bo sprostila, da ji uspeta dva takšna skoka, potem bo že v boju za stopničke. Velike čestitke danes Katri Komar za rezultat kariere. Tisočkrat zasluženo. Upam, da se bo tudi ona zdaj sprostila in da ji bo ta rezultat dal energijo, da ga bo poskušala napadati večkrat oziroma ga še popraviti. Ema Klinec se danes ni znašla, kot tudi ne preostali dve. Vsega nam ne gre zameriti, vedno nas čaka še delo," je še razmišljal Zupančič.

V četrtek v Beljaku na isti napravi sledi še ena tekma. Prva serija je na sporedu ob 12.30.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija