NI VSE, KAR MAČKAM DIŠI, UŽITNO: Teh živil ne smejo jesti

Trendi

Mar niso mačke ustvarjene za lov, ubijanje in uživanje surovega mesa? Mar niso ljubiteljice mleka, sira in smetane? Na žalost lahko nekatera živila pri mačkah povzročijo prebavne motnje ali sprožijo številne druge zdravstvene težave. Naše mačke so člani družine, naši prijatelji in zaupniki. In kot njihovi skrbniki je povsem naravno, da jih želimo razvajati. Toda nekatera živila in dobrote lahko resno ogrozijo njihovo zdravje. Tukaj je sedem živil, s katerimi jih ne bi smeli hraniti.

1. Mleko, sir in drugi mlečni izdelki

Mnogi od nas smo odraščali s podobo mačjih mladičkov, ki pijejo mleko ali smetano. Toda v resnici mačke in mlečni izdelki niso dobra kombinacija. Večina mačk ne prenaša laktoze, kar pomeni, da lahko kravje mleko in mlečni izdelki iz tega mleka, na primer sir ali smetana, vznemirjajo želodec, kar pri mačkah povzroči bruhanje in drisko.

Kaj pa mladiči? Pri njih velja isto pravilo, da se je treba izogibati kravjemu mleku in stranskim proizvodom tega mleka. Za mladiče, ki so premladi, da bi jedli trdo hrano in nimajo vira materinega mleka, veterinarji priporočajo, da se jih hrani z mlečnimi formulami, narejenimi prav za majhne mucke, ki zagotavljajo bistvena hranila za mladičke in so nežni do njihovih želodčkov.

2. Čokolada

Čeprav je večini ljudi čokolada okusna, ta poslastica na osnovi kakava vsebuje dve sestavini, ki sta strupeni za mačke in to sta teobromin in kofein. Tako mlečna kot temna čokolada lahko pri mačkah povzročita več nevarnih simptomov, med drugim bruhanje, drisko, povečano telesno temperaturo, hitro dihanje ali srčni utrip in napade. V primerih velike izpostavljenosti teobrominu in kofeinu lahko mačke prizadene srčno popuščanje, šibkost ali celo koma.

3. Surova jajca, meso ali ribe

Če vaša mačka obožuje lov, lahko domnevate, da je mačke varno hraniti s surovimi jajci, mesom ali ribami. Vendar lahko ta surova hrana vsebuje nevarne bakterije E. coli in salmonelo, ki lahko pri mačkah povzročijo drisko, bruhanje in letargijo. Izpostavljenost mačke tem patogenom se lahko izkaže celo za usodno. Surovi beljaki vsebujejo tudi beljakovino, imenovano avidin, ki pri mačkah lahko povzroči kožne bolezni in slabo dlako.

4. Pasja hrana

Če imate tudi psa, je velika verjetnost, da je vaša mačka občasno poskusila nekaj njegove hrane. Če se to zgodi občasno, mački verjetno ne bo škodilo. Če jo večkrat hranite s pasjo hrano, lahko to vodi v podhranjenost. Mačke potrebujejo vitamin A, tavrin in arahidonsko kislino. Vsa ta bistvena hranila niso na voljo v pasji hrani.

Če mačka uživa samo pasjo hrano, obstaja tveganje za razvoj večih bolezni. Pomanjkanje vitamina A lahko povzroči težave s kožo, slabo dlako, mišično degeneracijo ali nočno slepoto. Pomanjkanje tavrina lahko povzroči poslabšanje vida, bolezni srca, nezdravo dlako ali kožo in letargijo. Pomanjkanje arahidonske kisline lahko povzroči težave z jetri in ledvicami.

5. Kruh in kvas

Mačke lahko občasno jedo kruh, vendar upoštevajte, da kruh ne vsebuje nobene hranilne vrednosti, saj skoraj ne vsebuje maščob ali beljakovin. Iz tega razloga ne bi smel nadomestiti njihove običajne hrane. Kvas in testo nista varna za mačke. Po zaužitju se testo lahko dvigne v njihovem želodcu in povzroči nevarne prebavne težave.

6. Tuna

Katera mačka nima rada tune? Te ribe lahko služijo kot občasna poslastica za vašo mačko, vendar se izogibajte pogostemu hranjenju mačke s tuno. Tuna ne vsebuje dovolj hranilnih snovi, ki jih mačke potrebujejo, da ostanejo zdrave. Preveč tune lahko tudi privede do zastrupitve z živim srebrom.

7. Čebula in česen

Čebula, česen in drugi člani družine alijev, kot je drobnjak in por, lahko pri mačkah povzročijo anemijo. Ne glede na to, ali sta surova, kuhana, v prahu ali dehidrirana, česen in čebula mački lahko poškodujeta rdeče krvne celice. Poleg tega lahko povzročita slabost, bolečine v trebuhu, bruhanje in drisko.

Ne pozabite, da je večina mačk radovednih bitij in rade raziskujejo hrano, ki je ostala na pultu ali v pomivalnem koritu. Če lahko vaša mačka zlahka skoči na mizo ali pult, poskrbite, da bodo nevarna ali strupena živila hranjena izven njenega dosega.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  18 .04. 2021 ob  22: 00
In ce gres na sprehod z macko in jo imas na vrvici,ona rada lovi...recimo pelji jo na travnik da zmozga kje se skriva mis in pol cakaj z njo da kaj ulovi
Eho |  18 .04. 2021 ob  19: 18
Čudi me, da bi lahko bilo isto meso v konzervi varneje za mačke kot to isto meso, ko je še sveže...Posodo iz katere jejo mačke je treba redno umivati po vsakem obroku, ki jim ga damo...še najboljše, če posodo iz katere jejo mačke umivamo skupaj z posodami iz katerih jemo tudi mi...tako bodo zagotovo čiste, mačke pa zdrave...Zna pa biti res, če posoda iz katere jejo mačke naprimer sveže meso ni dovolj umita, ali pa sploh ni umita, lahko nastanejo še večje težave kot če iz slabo umite ali celo neumite posode jedo konzervirano hrano...Sveže meso jim obvezno narežite na zelo majhne kockice, da ga ne bodo "šetale" po celem stanovanju, katerega tla so zaradi pomivanja najverjetneje tudi prepojena s kemikalijami....
td |  18 .04. 2021 ob  15: 17
Vse ostalo je kar logično, ampak to z mesom ali ribami se pa res ne morem načudit kako so mačke preživele skozi zgodovino, ko ni bilo konzervirane hrane ali briketov.