V SREDIŠČU KOPRA NAPOVEDAN PROTEST: "Prazne obljube države, v letu in pol se še vedno ni spremenilo nič"

Koper

V Kopru je za v petek, 6. marca, napovedan protest. Inštitut 8. marec z njim ob dnevu žensk znova želi opozoriti na obstoječe zakone kaznivega dejanja posilstva, saj po letu in pol obljube države ostajajo še vedno prazne. Potekal bo na Titovem trgu v popoldanskih urah.

"Dobri dve leti sta od sodbe koprskega sodišča, ki je storilca posilstva za dejanja oprostila, ker je žrtev med posilstvom spala. Podlago za to razsodbo je sodnik našel v zastareli definiciji posilstva v zakonodaji, po kateri mora biti posilstvo narejeno s silo ali fizično grožnjo, žrtev pa se mora torej med posilstvom aktivno upirati," so ob vabilu na protest ob dnevu žensk na družbenem omrežju Facebook zapisali v Inštitutu 8. marec, kjer so se pred dobrim letom odločili, da je čas, da se zakon spremeni.

Peticijo za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva je podpisalo več kot 5000 ljudi. "V letu in pol se ni spremenilo nič. Kljub obljubam naša zakonodaja ostaja enaka, sodne prakse pa grozljive," pojasnjujejo svojo odločitev za protest, na katerem bodo znova zahtevali redefinicijo kaznivega dejanja posilstva, konec tovrstnih sodniških praks in spremembo obstoječe zakonodaje.

Protest imenovan 'Samo Ja Pomeni Ja' bo potekal v petek, 6. marca, na Titovem trgu v Kopru, začel pa se bo ob 17. uri.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  02 .03. 2020 ob  13: 01
-1
Ha,ha,ha,ha... Če bi bil zbor proti Janši, bi VSI pokorni državljani brezglavo prikimavali in šli na proteste, ma to je "samo" protest za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva. Kučana to ne zanima.
Ištrijan |  01 .03. 2020 ob  17: 19
@Tashy

Do takih protestov, ki jih ti navajas, ne prislo nikoli. Ne pri nas. Pozabi!

Me pa zanima kdaj bodo protesti proti prav tako grozljivim praksam, kjer so moski (zlasti v druzinskih sporih) na sodiscih "persi in partenza", brez nikakrsnih moznosti za zmago?!
Tashy |  01 .03. 2020 ob  16: 33
S protesti kot smo jih vajeni videti na naših ulicah, je utopično verjeti, da bomo karkoli dosegli. Potrata časa, dobre volje in navsezadnje zdravja (v teh mrzlih mesecih). Ko bo ljudem dokončno prekipelo in bojo(mo) na ulice stopili kot se je to naredilo v srednjem veku, ko bo prišlo do punta, primitivno z vilami in gorečimi baklami, bo tistim trdim glavam, ki odločajo o naših usodah dalo vedeti, da bo končno treba nekaj narediti!