NEOBIČAJNA ODPRAVNINA NEKDANJEGA IZOLSKEGA ŽUPANA: "Dobil sem, kar mi pripada"

Izola

Bivši izolski župan Igor Kolenc je ob upokojitvi dobil približno 4000 evrov odpravnine. Takšno izplačilo je neobičajno, saj župani niso zaposleni za nedoločen čas, vendar ni nezakonito, poročajo Primorske novice. Za Združenje občin Slovenije tovrstna izplačila niso problematična. Zadržkov ne vidijo niti v Skupnosti občin Slovenije.

Igor Kolenc

Izolski občinski svet je na četrtkovi seji sprejel rebalans letošnjega proračuna in z njim "opravičil" tudi, da je Kolenc po izteku mandata dobil 12.526 evrov, poroča časnik.

Nekdanji župan, ki je konec decembra opravil primopredajo s svojim naslednikom Danilom Markočičem, je namreč zaprosil za trimesečno nadomestilo, ki ga poklicnim županom in podžupanom omogoča zakon o funkcionarjih v državnih organih v višini 80 odstotkov njihove zadnje plače. Ta je po informacijah iz občinske uprave znašala 3628 evrov bruto. Po 20. marcu, ko mu je prenehala pravica do nadomestila, pa se je Kolenc očitno upokojil in po izračunih časnika dobil 3819 evrov odpravnine.

Takšno izplačilo je neobičajno, saj župani niso zaposleni za nedoločen čas, temveč zgolj za obdobje trajanja mandata. V Sloveniji naj bi se doslej zgodila dva takšna primera, še navaja časnik. Izplačilo odpravnine sicer ni nezakonito in ga omogoča 14. člen zakona o funkcionarjih v državnih organih, medtem ko 179. člen zakona za uravnoteženje javnih financ določa njegovo višino, so za časnik pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

"Dobil sem, kar mi pripada in izhaja iz mojih pravic oziroma pravic oseb v delovnem razmerju. Funkcionarji ne morejo biti manj vredni," je Kolenc pojasnil za časnik.

V Združenju občin Slovenije ne razpolagajo s podatkom, da bi drugi župani izkoristili možnost izplačila odpravnine. Kot so poudarili za STA, pa na načelni ravni menijo, da tovrstna izplačila niso problematična, v kolikor imajo ustrezno zakonsko podlago. "V kolikor bi se izkazalo, da izplačilo ni ustrezno izvedeno, pa imamo za njihovo obravnavo vzpostavljene pristojne institucije," so dodali.

V Skupnosti občin Slovenije so opozorili, da lahko občina v skladu z zakonom kot delodajalec poklicnemu funkcionarju, ki se bo upokojil po prenehanju mandata, izplača odpravnino ob upokojitvi. Bivšemu poklicnemu funkcionarju tako ob upokojitvi pripada odpravnina v skladu z zakonom o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov, ki med drugim določa, da odpravnina ob odhodu v pokoj znaša tri povprečne plače oz. tri zadnje plače zaposlenega, če je to zanj ugodneje. Po podatkih skupnosti občin so se do zdaj za izplačilo odpravnine ob upokojitvi odločili v dveh občinah. Sicer pa v skupnosti ne vidijo zadržka za izrabo možnosti izplačila odpravnine bivšim županom, v kolikor je le-ta v skladu z veljavno zakonodajo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  15 .10. 2019 ob  17: 25
Na sliki grdo gleda.
Cifra se njemu zdi premajhna.
Revež....
vseved |  14 .10. 2019 ob  18: 57
Ne vidim nobenega razloga da funkcionarjem pripada nadomestilo plače .Sami so hoteli biti poslanci, župani,...
Duracell |  14 .10. 2019 ob  17: 57
A to je uni dr, strojarski tehniko, diplomirani inženjere di nevemkaj, glavnodasekrade, office r?
kaslc |  14 .10. 2019 ob  16: 12
12
Je pa nemoralno ,prevrženo kot je bil ves njegov mandat.Lovljenje podgan poteka prepozno.Seveda da bo dobil ,saj ga je pripeljala ista kukavičja"mati". In od sedaj naprej bodo vsi župani porali odpravnino. Končno tudi en negativen članek o Izoli.Zdaj pa hitro brisat komentar.