NE SAMO DVE KRŠITVI, JIH JE BILO VEČ? Kje in kolikokrat so prvi dan samotestiranj v šolah posredovali koprski policisti

Koper

Ob samotestiranju otrok, ki se je v slovenskih šolah pričelo izvajati ta teden, so policisti zaznali nekaj kršitev javnega reda in miru. Kot smo poročali že v sredo, so policisti posredovali tudi na dveh šolah na območju Policijske uprave (PU) Koper. Na Obalnih srednjih šolah naj bi testiranja sicer potekala brez večjih težav, vseeno pa so se v Srednji šoli Izola nekateri starši  nasprotniki testiranja, na dogajanje odzvali precej burno in na vodstvo naslavljali celo grozilna pisma. Za več informacij o incidentih na območju Obale smo se obrnili na koprsko policijsko upravo.

Na PU Koper so za naš portal povedali, da so v sredo pri izvajanju nalog zagotavljanja javnega reda, varnosti ljudi in njihovega premoženja preko javno dostopnih medijskih vsebin in z zbiranjem obvestil spremljali dogajanje v okolici osnovnih in srednjih šol ter cepilnih centrov. Večina zbiranj staršev ob jutranji oddaji otrok je potekala mirno, so zapisali.

Skupine staršev so se pred šolami zadrževale krajše časovno obdobje, se pogovarjale s predstavniki šol, predvsem pa so iskali pojasnila glede uveljavljanja novih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Nekateri starši pa so pred šolami izražali tudi nestrinjanje z novimi ukrepi.

Na območju PU Koper so tako policisti v okolici šol v sredo zaznali tudi nekaj kršitev. Izvedli bodo dva hitra postopka zaradi kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru, in sicer v Kopru in Izoli, poleg tega v treh primerih (v Piranu in Postojni) policisti zbirajo obvestila v povezavi z organizacijo shodov (ugotavljanje morebitnih kršitev Zakona o javnih zbiranjih), še poročajo s policije.

Testiralo se je 70 odstotkov vseh slovenskih učencev 

V osnovnih šolah se je v sredo na novi koronavirus samotestiralo 135.100 učencev oz. 70 odstotkov vseh učencev. Ostali učenci so v karanteni, se s testiranjem ne strinjajo, ali pa so preboleli covid-19 oziroma so cepljeni. Pozitivnih je bilo približno 300 testov, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

Po oceni ministrstva je v večini osnovnih šol samotestiranje potekalo brez večjih težav. Na vseh šolah pa so imeli učence, ki so začeli izobraževanje na daljavo.

Na daljavo se zaradi zavračanja ukrepov po podatkih ministrstva šola skupaj 8033 učencev, kar je 3,61 odstotka vseh učencev. Največji delež šolajočih na daljavo je v prvem in drugem razredu, in sicer dobrih pet odstotkov, najmanjši pa v devetem razredu, dobra dva odstotka.


Tabela s podatki o številu učencev po razredih osnovne šole, ki se šolajo na daljavo, in njihov delež.

      število   delež
      učencev odsotnih
----------------------------
1. razred   1077   5,15
2. razred   1133   5,26
3. razred   833   3,97
4. razred   793   3,63
5. razred   747   3,41
6. razred   686   3,04
7. razred   611   2,80
8. razred   633   2,91
9. razred   446   2,28
----------------------------
skupaj    8033   3,61

Vir: MIZŠ


V šolah danes znova poteka obvezno samotestiranje na novi koronavirus. Potem ko je bilo v sredo pred šolami nekaj protestov nezadovoljnih staršev, jih danes povprašani ravnatelji niso opazili. Nekaj staršev si je od srede tudi premislilo in so dali soglasje za samotestiranje otrok. Znova se bodo šolarji množično testirali v ponedeljek.

Na Osnovni šoli Koper so se danes testirali vsi učenci, ki so prišli na šolo, saj so imeli soglasje oz. ustno privolitev staršev. Doma se šola le 18 izmed 976 učencev, je povedala ravnateljica Ingrid Poropat. V sredo in danes so imeli sicer po en pozitiven primer na novi koronavirus. Tudi sicer so se starši takoj odzvali in prišli po otroke, tako da težav ni bilo.

Po besedah ravnatelja Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran Boruta Butinarja od 481 dijakov samo eden ni bil prisoten pri pouku na šoli, vsi ostali so se bodisi testirali bodisi so cepljeni oz. preboleli. Zaenkrat pri izvajanju samotestiranja niso imeli težav ali pritožb, za kar se je Butinar zahvalil tudi staršem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija