NATALIJA GULIČ: "Včerajšnji dogodki so dokaz več, da se fašizem dviguje po vsej Evropi"

Koper

Včerajšnji dogodki ob italijanskem dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije odmevajo tako na ravni slovenske nacionalne kot lokalne politike. Potem ko je akcijo Case Pound z obešanjem plakatov z napisom "Titovi partizani, zločinci in morilci" slovensko zunanje ministrstvo označilo za mazaško in od italijanskih oblasti zahtevajo ukrepanje, so se na dogodke odzvali tudi koprski Socialdemokrati. "Veliko raje bi govorila o naši prihodnosti, vendar je to, čemur smo bili priča ob včerajšnjemu dogajanju v Bazovici, Trstu in drugih krajih, samo dokaz več, da se fašizem dviguje po vsej Evropi," pravi njihova predsednica Natalija Gulič.

Predsednica SD Koper Natalija Gulič

Potem ko se na včerajšnje dogodke v Italiji odzvali nekateri slovenski politiki, je o akciji CasaPound in slovesnosti v Bazovici spregovorila tudi predsednica SD Koper Natalija Gulič. Ob opažanju dviga fašizma v Evropi je izpostavila, da tudi Slovenija žal ni izjema, saj je po njenem mnenju to pred kratkim ponovno dokazala tudi z razveljavitvijo obsodbe generalu Rupniku.

"S temi dejanji poskušajo nekateri spreminjati zgodovinska dejstva in zanikati svoja dejanja ali dejanja svojih prednikov," meni sogovornica, ki si je ob tem sposodila še stavek, "da narod, ki se ne zaveda svoje zgodovine, ni vreden niti svoje prihodnosti. In to velja tudi za tiste, ki nemo gledajo in molčijo."

Pričakujejo ukrepe na najvišji politični ravni

V njeni stranki SD pričakujejo ukrepe na najvišji politični ravni zaradi "malikovanja fašistične ideologije, kot si ga je ponovno privoščilo gibanje CasaPound". Mazaško akcijo CasaPound so označili za poizkus rehabilitacije fašizma, "ideologije, ki je milijonom ljudem po vsem svetu vzela življenje", in za akcijo, ki je "ponovno dregnila v rane ljudi, prizadetih zaradi fašistične represije in njenega surovega nasilja".

V noči na včerajšnji dan spomina na žrtve fojb je namreč italijansko neofašistično gibanje CasaPound v več kot sto krajih po Italiji in deželi Furlanija-Julijska krajina izobesilo transparente z napisom: "Titovi partizani, zločinci in morilci"

V Bazovici pa je včeraj potekala tradicionalna slovesnost, na kateri so govorniki pozivali predvsem h končanju zanikanja povojnih zločinov. Za to se je že v nedeljo zavzel tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella. Tržaški župan Roberto Dipiazza je med drugim na slovesnosti, ki se jo je udeležilo več kot 500 ljudi, izpostavil, da je šlo po drugi svetovni vojni za zločine komunistov, tako jugoslovanskih kot italijanskih.

Vodja Lige Matteo Salvini in tržaški župan Roberto Dipiazza

Slovesnosti v Bazovici sta se med drugim udeležila tudi vodja desne Lige Matteo Salvini in voditeljica skrajno desnih Bratov Italije Giorgia Meloni

Salvini je ob robu slovesnosti v izjavi za medije tiste, ki zanikajo fojbe in holokavst, označil za maloumneže, ki jih je treba ozdraviti in kaznovati. Po njegovem so glavni sovražniki, s katerimi se je treba spopasti, še vedno ravnodušnost, nasilje in nevednost. Zavzel se je tudi za to, da bi se znanje o fojbah prenašalo na mlade in da bi se prihodnje generacije lahko učile o vseh vidikih zgodovine.

Melonijeva pa se je v izjavi za medije pred slovesnostjo v Bazovici zavzela za to, da bi nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Titu zaradi povojnih zločinov posthumno odvzeli italijansko odlikovanje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  12 .02. 2020 ob  21: 39
italijanski državni vrh se strinja z napisi, naš državni vrh pa podpira domačo kolaboracijo in sprevračanje zgodovine zato dobivajo fašisti zalet
Kukuruz |  11 .02. 2020 ob  20: 41
Ze celo zgodovino od Rimskega cesarstva do Hitlerja se gredo neke konkvistadorje in vedno jih pomlatimo do kraja.
Bodi na svojem in daj mir,dijo porko.
Ne hodi po istri delat skodo!!

Eho |  11 .02. 2020 ob  15: 33
Italija je v veliko večjih težavah kot Venezuela...Ni jim ostalo drugega kot zelo nevarno preusmerjati pozornost za reševanje njihovih težav na popolnoma nepomembne zadeve...Venezuela se ima s čim rešiti iz težav...Italija je povsem izčrpana...
Ištrijan |  11 .02. 2020 ob  13: 59
11
"Naš" prezident nima cajta za te stvari, njemu je zdaj glavna skrb kako za premjerja ustaločiti prijatelja od Orbana in od teh, ki so imeli govorance v Bazovici.