ZAVITO V TANČICO SKRIVNOSTI: Nadaljevali naj bi se pogovori za oblikovanje nove vlade

Slovenija

V burnem političnem dogajanju se bodo predvidoma nadaljevali pogovori SDS, SMC, NSi in DeSUS za oblikovanje nove vlade. Prvak SDS Janez Janša je drugi krog pogovorov že v prvem vabilu strankam na pogajanja napovedal za danes. Potencialne partnerice današnjega srečanja uradno ne potrjujejo, gotovo pa pogovori potekajo tudi v zakulisju.

SMC, NSi in DeSUS so se o pripravljenosti za oblikovanje nove vlade z vodstvom SDS pogovarjale v petek. V SDS so za ta teden napovedali drugi krog pogajanj. Čaka jih težji del, pogovori o prioritetah potencialne vlade in kadrovskem razrezu. V prihajajočih dneh se bo izkristaliziralo, ali bodo to lahko premostile, za zdaj pa potencialne partnerice o poteku pogovorov molčijo.

V sredinskih strankah tipajo tudi vzdušje v svojih bazah. Na očeh javnosti so zlasti razhajanja v SMC. Ministrica za delo in podpredsednica Ksenija Klampfer je izstopila iz stranke, saj je zanjo nesprejemljivo pogajanje za vstop v desno vlado. V preteklosti so se pojavljali sicer namigi, da je tiho naklonjena LMŠ. V Janševi vladi pa ne želi sodelovati niti prvi predsednik stranke Miro Cerar.

Po mnenju prvaka SMC Zdravka Počivalška je razumljivo, da imajo različne poglede, a bi bilo prav, da se o tem pogovorijo. "Loputanje z vrati je hipno res lahko všečno, a obenem politično nezrelo," je bil oster v odzivu. Večkrat je poudaril, da se bodo pogovarjali z vsemi. Tudi v pismu članstvu je napisal, da ključ do operativne in dovolj močne vlade ne vodi prek politike izključevanja, temveč dialoga.

A LMŠ, ki je SMC povabila k sodelovanju na volitvah, na to bržkone ne pristaja. Kot je že poročalo Delo, naj bi bil prvi pogoj LMŠ za sodelovanje zaveza SMC, da tudi po volitvah ne bo oblikovala vlade s "skrajno desnico in SDS". Poslanski skupini po ponedeljkovih pogovorih vodij o tej temi molčita.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .02. 2020 ob  13: 29
Gremo na volitve, pa naj ljudstvo odloči.