Vse višje temperature ogrožajo koale

Odklop

Koale v Avstraliji so zaradi naraščanja temperatur vse bolj ogrožene, svari študija sydneyjske univerze. Za rešitev teh živali bi morala država poskrbeti ne le za njihovo prehrano, pač pa jim zagotoviti tudi drevesa za zatočišče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskovalci so tri leta prek satelita spremljali 40 koal v zvezni državi Novi južni Wales in preučevali njihovo gibanje ter prehranjevanje. Ugotovili so, da so za preživetje koal ključna velika, starejša drevesa z gostimi listi, izpostavlja glavni raziskovalec Mathew Crowther.

"Ugotovili smo, da bolj kot je čez dan vroče bolj koale iščejo večja drevesa z bolj gostim kritjem, s čimer želijo uiti tem temperaturam," je poudaril Crowther. Medtem ko koale jedo izključno evkaliptus, pa zatočišče poiščejo na različnih vrstah dreves.

"Zagotoviti, da ima habitat zadostno zalogo dreves za hrano, in zaščita koal pred plenilci ni dovolj za zagotovitev njihovega preživetja," tako izpostavljajo raziskovalci. Več pozornosti je tako treba nameniti ohranitvi višjih, starejših dreves, in sajenju tako dreves za hrano kot tudi za zatočišče, opozarjajo. Še posebej bo to nujno v luči globalnega segrevanja.

Po navedbah neodvisnega think-tanka Climate Council je bil letošnji september najbolj vroč glede na dosedanje meritve v Avstraliji. Povprečna temperatura je bila za 2,75 stopinje Celzija višja od dolgoletnega povprečja. Letošnje leto je medtem na dobri poti, da postane najbolj vroče v zgodovini države. Zaenkrat ta rekord drži leto 2005.

Preden so v Avstralijo leta 1788 prispeli prvi britanski priseljenci, je bilo na tej celini več kot 10 milijonov koal. Danes naj bi jih v divjini živelo le še okoli 43.000.