NA KOPRSKEM LETOS VEČ KOT 11 TISOČ PROSTIH DELOVNIH MEST: "A ti podatki ne kažejo pravega stanja"

Koper

Registrirana brezposelnost na območju koprske službe Zavoda RS za zaposlovanje se je od lanskega do letošnjega oktobra znižala za 10,9 odstotka, zaposlili pa so se tudi dolgotrajno prijavljeni, so v službi razkrili na današnji novinarski konferenci. Posebno so zadovoljni z uspehom Dneva pri delodajalcu, ki se ga je udeležilo 1250 devetošolcev.

Konec oktobra je bilo na območju upravnih enot Ilirska Bistrica, Izola, Koper, Piran, Postojna in Sežana registriranih 3193 brezposelnih oseb. Stopnja registrirane brezposelnosti je avgusta, ob zadnjem uradnem izračunu, znašala 4,2 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj od slovenskega povprečja. Oktobra bo ta stopnja po pričakovanjih višja, saj se v tem mesecu vsako leto prijavi na zavod največ iskalcev prve zaposlitve, kljub temu pa ostaja blizu najnižje ravni doslej, je poudaril vodja območne službe Vladimir Popovič.

Od začetka leta do konca oktobra se je v evidenco na novo prijavilo 3646 oseb, od tega 363 iskalcev prve zaposlitve. 1803 osebam se je izteklo delovno razmerje za določen čas, 512 delavcev so delodajalci opredelili kot presežne, 30 jih je izgubilo službo zaradi stečaja podjetja.

Iz evidence brezposelnih se je odjavilo 4182 oseb, od teh se jih je 2710 zaposlilo. Zadnji podatek je po Popovičevem mnenju posebej razveseljiv, saj je bila že v začetku obdobja zaposlenost rekordno visoka. Poudaril je tudi, da sta bila med tistimi, ki so se zaposlili, 402 takšna, ki sta bila prijavljena na zavodu več kot eno leto, 193 jih je bilo brezposelnih več kot dve leti, 38 pa več kot pet let.

Glavni razlog za zaposlovanje je gospodarska rast, vendar so veliko pripomogle tudi aktivnosti zavoda, je ocenil Popovič. V ukrepe aktivne politike zaposlovanja je bilo vključenih 561 oseb. Kot je pojasnila koordinatorica teh programov Marina Ugrin, je to precej manj kot običajno, razlog pa je iztek prejšnje finančne perspektive EU. Povprečno število vključenih na koprskem območju je okrog 1800 in računajo, da bo tudi v prihodnjem letu tako.

Delodajalci so koprski službi v tem letu sporočili 11.555 prostih delovnih mest, a ti podatki ne kažejo pravega stanja, priznava Popovič. Na področju izobraževanja so na primer razpisali skoraj 2000 delovnih mest, a gre večinoma za nove zaposlitve istih delavcev za določen čas.

Po 1000 do 1500 delavcev so iskali na področjih gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva, gostinstva ter prometa in skladiščenja. Skoraj v 1000 primerih so iskali čistilce, strežnike ali gostinske pomočnike, približno tolikokrat tudi voznike, 500-krat gradbene delavce za preprosta dela, po 400-krat natakarje, kuharje in kuhinjske pomočnike. Ker zasebnikom ni treba prijavljati vseh delovnih mest zavodu in ker pogosto večkrat objavijo, da je določeno delovno mesto prosto, so tudi ti podatki nepopolni.

Območja služba zavoda za zaposlovanje Koper je v sodelovanju s Svetovalnim centrom Istre ter občinami Piran, Izola, Koper, Ankaran in Hrpelje-Kozina 11. oktobra organizirala Dan pri delodajalcu. Devetošolci iz vseh 21 šol v teh občinah so si lahko ogledali, kako poteka delo v več kot 70 organizacijah. Čeprav je bila udeležba prostovoljna, je prišlo več kot 90 odstotkov učencev, je povedala Vesna Starman iz Svetovalnega centra Istre. Kot dokaz udeležbe je žige pokazalo 1250 otrok. Večina jih je obiskala dve podjetji.

V vprašalnikih, ki so jih po dogodku poslali delodajalcem, šolam in učencem, je bila ocena zadovoljstva "naravnost fantastična", je dejal Popovič. Z delodajalci so se že dogovorili, da bodo dogodek izpeljali tudi v letu 2024. Razširiti ga nameravajo na celotno območje, ki ga pokriva koprska območna služba, in vključiti tudi dijake zaključnih letnikov srednjih šol.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  20 .11. 2023 ob  23: 16
A imamo podatek o gibanju nadomestil za brezposelnost?
JKDWingChun |  18 .11. 2023 ob  06: 48
ZAKAJ NA ZAVODU SILIJO Z JAVNIMI DELI KJER PLAČA NI NITI MINIMALNA? ZAKAJ POTEM SPLOH IMAMO MINIMALNO PLAČO? A NAJ SE NEKDO VOZI VSAK DAN DELAT TJA IN BO DOBIL MANJ KOT CE JE NA SOCIALKI.

LJUDJE...TREBA SE BO DVIGNIT!!