SKUPINA, KI IŠČE DODATEN VODNI VIR ZA OBALO IN KRAS, SPET ZA MIZO: Potrebujemo dodatnih 500 litrov na sekundo

Slovenija

V prostorih Direkcije RS za vode se bo danes vnovič sestala delovna skupina, ki išče dodatni vodni vir za Kras in slovensko Istro. Potreba po njem se je pokazala potem, ko se je po nesreči vlaka pri Hrastovljah konec prejšnjega meseca, pri kateri je prišlo do izlitja kerozina, pokazala ranljivost tamkajšnjega sistema vodooskrbe.

Na potrebo po dodatnem viru v jugozahodnem delu države so kmalu po železniški nesreči opozorili župani štirih istrskih občin. Minister za okolje in prostor Simon Zajc jim je zagotovil, da bo država resno pristopila k iskanju dodatnega vodnega vira za Kras in slovensko Istro in 11. julija je z delom začela delovna skupina, katere naloga je najti najboljšo rešitev.

Delovna skupina je najprej določila izhodišča, katerih cilj je za Obalo določiti nov vir, ki bo zagotavljal dodatnih 500 litrov vode na sekundo. Nato se je lotila preverjanja razpoložljive dokumentacije za možne variante, ki so se omenjale že v preteklosti.

V igri sta sicer po Zajčevih besedah dve rešitvi: ali iz obstoječih podzemnih virov in izvirov zagotoviti zadostne količine vode in to povezati z ustreznimi transportnimi cevovodi, ali pa dodaten vodni vir zagotoviti z neko novo akumulacijo.

Medtem že od prejšnjega petka v štirih istrskih občinah veljajo posebni varčevalni ukrepi za zmanjšanje porabe pitne vode. Njihov namen je ohranitev zmerne porabe vode, s čimer bi se tudi v primeru onesnaženja vodnega vira Rižane izognili morebitnim redukcijam. V nesreči tovornega vlaka se je iz enega od vagonov izlilo okoli 9000 litrov kerozina, vendar dosedanje analize onesnaženja vodnega vira niso pokazale.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija