"MENSTRUALNA REVŠČINA" V ISTRI JE PREHUDA: Dijakinjam bodo delili brezplačne higienske vložke

Istra

V nekaterih hrvaških srednjih šolah, predvsem v Istri, so za dijakinje zagotovili brezplačne higienske vložke. Nedavno objavljena javnomnenjska raziskava je opozorila na "menstrualno revščino" v državi. Več kot petina žensk na Hrvaškem si namreč ne more vsak mesec privoščiti zadostne količine higienskih vložkov.

Hrvaška vlada je konec prejšnjega meseca zavrnila predlog opozicije, da bi znižali davek na dodano vrednost (DDV) na higienske vložke s 25 na pet odstotkov. V Banskih dvorih so se tako odločili, kljub drugačnim pričakovanjem, posebej po poraznih rezultatih javnomnenjske raziskave, ki so jo objavili sredi februarja.

Raziskava združenja za človekove pravice in državljansko participacijo PaRiter je pokazala, da je več kot 36 odstotkov od 6000 sodelujočih, ki so v zadnjem letu imele menstruacijo, prisiljena varčevati pri higienskih vložkih, ker so zanje predragi. Potrdile so, da zaradi previsokih cen kupujejo manj kakovostne higienske izdelke.

Skoraj 12 odstotkov vprašanih je navedlo, da včasih med menstruacijo nimajo zadostne količine izdelkov, približno enako število vprašanih pa, da si ne morejo redno privoščiti vložkov ali tamponov. V združenju PaRiter ocenjujejo, da gre za življenjsko potrebne higienske izdelke, ki bi morali biti dostopni vsem, saj del državljank zaradi pomanjkanja higienskih vložkov ne more redno opravljati svojih delovnih ali šolskih obveznosti.

Ker država ni želela prisluhniti težavam žensk, so brezplačne higienske potrebščine na Hrvaškem najprej zagotovili na eni od srednjih šol v Varaždinu, sledilo je več srednjih šol v hrvaški Istri.

Nekatere šole se dogovarjajo s trgovskimi verigami, da bi zagotovile higienske izdelke za njihove dijakinje, je poročala komercialna hrvaška televizija RTL na svoji spletni strani. Ob tem so izrazili pričakovanje, da bodo tudi ostale hrvaške srednje šole sledile temu trendu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .04. 2021 ob  08: 09
"Istriano", tebe bi bilo potrebno prestaviti enih tisoč let nazaj, ker bi gotovo živel boljše kot zdaj !!!! si res ena revščina od pameti!!!!!
Istriano |  09 .04. 2021 ob  22: 25
kako so pa živele ženske v prejšnjih tisočletjih brez hihienskih vložkov?
kokodek |  09 .04. 2021 ob  21: 26
higienski vložki bi morali biti cenejši oz. zastonj tudi pri nas