MEJNIK KRIMINALISTIČNEGA PREISKOVANJA PRI NAS: Prvič zbrani dokazi o grosistični proizvodnji sintetičnih prepovedanih drog v Sloveniji

Kronika

Kriminalistična preiskava v torek razbite kriminalne združbe predstavlja mejnik na področju kriminalističnega preiskovanja v Sloveniji, je na včerajšnji predstavitvi preiskave dejal direktor uprave kriminalistične preiskave Boštjan Lindav. Prvič so bili namreč zbrani dokazi o grosistični proizvodnji sintetičnih prepovedanih drog pri nas.

Slovenski policisti so v sodelovanju s kolegi iz tujine, predvsem Hrvaške, v torek razbili kriminalno združbo, ki je oskrbovala slovenski in tuji trg s prepovedanimi drogami. Sami pa so lahko v velikih količinah izdelovali prepovedano drogo amfetamin. Preiskava je trajala več kot dve leti, kar pa je po oceni Lindava za tako zahteven primer povsem običajno.

Kot je na predstavitvi dejal vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi (PU) Ljubljana Damjan Petrič, so v času preiskave zbrali dokaze, da je 45 članov združbe v tem času v Sloveniji izvršilo najmanj 61 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in eno kaznivo dejanje nedovoljenega prometa z orožjem. Vodji kriminalne združbe, 38-letnemu slovenskemu državljanu iz Kamnika, so dokazali storitev 18 kaznivih dejanj.

"V 28-mesečni policijski preiskavi smo s preiskovanjem začeli s klasičnimi oblikami preiskovanja in zbiranja obvestil. Nato smo nadgradili in tudi končali preiskavo s prikritimi preiskovalnimi ukrepi," je potek preiskave predstavil Petrič.

V sklopu preiskave so opravili 47 hišnih preiskav po Sloveniji, večinoma na širšem območju Ljubljane, nekaj pa tudi v Celju, Kranju in Mariboru. V celotni preiskavi so skupno zasegli 4,7 kilograma kokaina, 9,6 kilograma heroina, 28,3 kilograma konoplje rastline, kilogram hašiša, 6300 kosov ekstazi tabletk, 125 kilogramov amfetaminov ter predhodne sestavine, ki bi zadostovali za proizvodnjo nadaljnjih 300 kilogramov amfetamina.

Po besedah Petriča je bila cena drog odvisna od čistosti, količine, kraja dostave, pogostosti odkupa in predhodnega sodelovanja z odjemalci. Cena zelo čistega kokaina se je tako na primer gibala od 21.000 do 40.000 evrov za kilogram.

Kot je ob tem poudaril Petrič, so v preiskavi ugotovili, da so si storilci v tem obdobju skupno pridobili za okoli 1,3 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. Kot je dejal, je kurir za prevoz slabih 17 kilogramov droge v tem času pridobil 41.000 evrov, oseba, ki je organizirala distribucijo kurirjev in preprodajalcev, pa 140.000 evrov.

Poleg tega so zasegli tudi pripomočke za izdelavo in pakiranje drog, prirejene prostore za gojenje prepovedanih drog, sedem pištol, dve puški ter 170 kosov nabojev. Zasegli pa so tudi za več kot 240.000 evrov gotovine.

Preiskavo so vodili zoper 46 oseb, za katere je bilo ugotovljeno, da so se združile in si razdelile vloge z namenom, da otežijo delo preiskovalcev. Posamezni člani združbe so tako skrbeli za skladišča droge, organizacijo odjemalcev, posrednikov in kupcev, organizacijo kurirjev, prevozov in predaje droge, organizacijo mreže preprodajalcev, dobavo in organizacijo transporta heroina iz Bližnjega vzhoda in kokaina iz Južne Amerike, nabavo surovin, ulično prodajo ter določanje cene droge posrednikom in večjim preprodajalcem.

Delo državnega tožilstva je predstavila višja državna tožilka na ljubljanskem okrožnem tožilstvu Tamara Gregorčič. Kot je dejala, so danes že vložili zahtevo za preiskavo zoper 46 osumljencev. 18 oseb so s kazensko ovadbo že privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika, ki je za vse odredil sodno pridržanje.

Člani kriminalne združbe so bili po besedah Lindava, izredno dobro organizirani. Pri izvrševanju kaznivih dejanj so bili zelo previdni in so redno spreminjali lokacije dobave, distribucije, skladiščenja in prevzemanja drog. Kot je opozoril, so pri tem uporabljali tudi sodobne informacijske kanale, kar je, glede na trenutna pooblastila preiskovalcev, dodatno oteževalo delovanje policije.

Na dobro organiziranost, predrznost in samozavest članov združbe pa po mnenju Lindava kaže tudi dejstvo, da niti predkaznovanost niti zaporna kazen enega od osumljencev nista vplivali na njihovo delovanje.

Slovenska policija je pri preiskavi sodelovala s hrvaško policijo in policijami Avstrije, Češke, Nemčije in Španije. Kot je dejal policijski inšpektor iz Službe za boj proti korupciji in organizirani kriminaliteti z Reke Zoran Nikolić, je preiskovalni sodnik za šesterico, ki jo je prijela hrvaška policija, že odredil pripor.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija