EVAKUACIJE TUJIH DRŽAVLJANOV S KITAJSKE SO V TEKU, TUDI EVROPEJCEV: Virus naj bi vrhunec dosegel v 10 dneh

Svet

Novi koronavirus 2019-nCoV bo močno prizadel tudi (kitajsko) gospodarstvo. Letalske družbe odpovedujejo lete na in s Kitajske, koncerni pa začasno zapirajo poslovalnice v tej državi. Na območju kitajskega mesta Wuhan, kjer je skrivnostni virus izbruhnil, so med drugim odpovedali vožnje s hitrimi vlaki, turistične znamenitosti so zaprte. Mednarodna smučarska zveza je danes odpovedala bližnje tekme svetovnega pokala za moške 15. in 16. februarja v Yanqingu. Dogajanje podrobno spremlja tudi Mednarodni olimpijski komite, ki pol leta pred olimpijskimi igrami v Tokiu ne prepušča naključju nobene reči, povezane z varnostjo športnikov.

Novi koronavirus je na Kitajskem zahteval že 132 življenj, število okuženih je naraslo na skoraj 6000 in preseglo število okuženih med epidemijo sarsa v letih 2002 in 2003. Iz mesta Wuhan so evakuirali prve tuje državljane. V Nemčiji so potrdili tri nove primere okužbe, prvi primer pa v Združenih arabskih emiratih.

Britanska letalska družba British Airways je z današnjim dnem odpovedala vse svoje lete na in s Kitajske. Za ta korak se je odločila, potem ko je britansko zunanje ministrstvo sporočilo, da odsvetuje vsa nenujna potovanja v drugo največje gospodarstvo na svetu, poročajo tuje tiskovne agencije.

V podjetju so dejali, da varnost potnikov in kabinskega osebja postavljajo na prvo mesto. British Airways sicer z londonskega letališča Heathrow dnevno leti v Šanghaj in Peking.

Vse lete je preklical tudi največji letalski prevoznik v jugovzhodni Aziji po velikosti flote, indonezijski Lion Air Group. Začasno bo letalske poti prekinil s 1. februarjem, so pojasnili v podjetju. Kot so še dodali, se ukrep nanaša na več deset letov v 15 kitajskih mest.

Indonezija sicer vsako leto privabi več kot milijon kitajskih turistov, poleg tega pa nudi tudi delo več deset tisoč kitajskim delavcem.

Ruska letalska družba Urals Airlines je medtem ustavila ponudbo nekaterih letov v Evropo, ki veljajo za privlačne med kitajskimi turisti. Med njimi so leti v Pariz in Rim.

Mesto Wuhan

Iz japonskega avtomobilskega velikana Toyota so sporočili, da bodo njihove štiri tovarne vozil zaradi virusa na Kitajskem zaprte vsaj do 9. februarja. Trenutno proizvodnja stoji zaradi praznikov ob novem letu, ki ga Kitajci praznujejo po lunarnem koledarju, a bi morala steči že zgodaj februarja.

Kot so pojasnili v avtomobilski družbi, so odločitev danes sprejeli zaradi več razlogov, med drugim na podlagi navodil lokalnih in regionalnih oblasti, pa tudi zaradi zapletov pri dobavi delov. Zdaj bodo dogajanje skrbno spremljali in se nato odločili, kako naprej, so dodali.

Japonski proizvajalec motorjev Honda pa je že potrdil, da bo prestavil vnovičen zagon proizvodnje v svojih dveh tovarnah motorjev na Kitajskem na 8. februar.

Veriga ameriških kavarn Starbucks je zaprla 4300 poslovalnic na Kitajskem.

V podporo prizadevanjem kitajskih oblasti, da zajezijo širitev virusa, je polovico od svojih skoraj 4300 poslovalnic na Kitajskem zaprla tudi veriga ameriških kavarn Starbucks. V podjetju, za katerega Kitajska predstavlja drugi največji trg, pričakujejo, da bo zaradi virusa prizadeto njihovo poslovanje.

Podjetja na Kitajskem tudi sicer svojim zaposlenim svetujejo, naj delajo od doma ali sploh ne, ponujajo tudi podaljšane počitnice.

Najhuje pa bo gospodarstvo gotovo trpelo v Wuhanu, kjer je virus izbruhnil. Tam so odpovedane vožnje s hitrimi vlaki, zaprte so turistične znamenitosti, kinodvorane so prazne. Močno bodo prizadete vse tri omenjene dejavnosti: železnice, turizem in filmska industrija.

V mestu ima poslovalnice okoli 160 japonskih podjetij, skupaj s kitajskimi partnerji tam poteka tudi proizvodnja vozil koncernov, kot sta General Motors in Renault. Wuhan prispeva okoli 1,6 odstotka kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP).

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je danes zaradi novega koronavirusa, ki se še naprej širi, v dogovoru s kitajsko smučarsko zvezo in organizatorji odpovedala bližnje tekme svetovnega pokala za moške 15. in 16. februarja v Yanqingu. Smuk in superveleslalom bi bila generalka na olimpijski progi za zimske olimpijske igre 2022 v Pekingu.

Predsednik Fisa Gian Franco Kasper je dejal, da čeprav je tveganje v Yanqingu nizko, pri Fisu ne želijo tvegati. "Zdravje in varnost naših športnikov sta na prvem mestu. Pomembno je tudi, da se športniki v miru osredotočajo na svoje predstave in na tekmovanje na tako zahtevni, novi progi," je dejal Kasper.

Prva tekmovanja na novi olimpijski smukaški progi v Yanqingu so bila sicer uspešna, saj so Kitajci priredili 14. zimske igre med 16. in 20. januarjem. Tehnični in zdravniški delegati Fisa, ki so sodelovali na tekmovanju, so bili zelo zadovoljni tako s progo kot s snežnimi razmerami.

Pri Fisu za zdaj še niso določili nadomestnega organizatorja odpovedanega smuka in superveleslaloma iz Yanqinga.

Ženska generalka svetovnega pokala za zimske igre 2022 s smukom in superveleslalomom bo predvidoma naslednjo sezono marca 2021, prireditelji upajo, da bodo lahko izpeljali tudi moške tekme.

"Mok je praktično vsak dan v stiku s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). Ukrepi proti nalezljivim boleznim so pomemben del organizacije olimpijskih iger, pri katerih je varnost športnikov in njihovih spremljevalcev vedno na prvem mestu," so sporočili iz Moka in dodali, da bo organizacijski odbor iger še naprej sodeloval z ustreznimi organizacijami, ki spremljajo primere in sprejemajo primerne protiukrepe.

Zaradi virusa je Mok iz Kitajske preselil olimpijske kvalifikacijske turnirje nogometašic, košarkarjev in boksarjev.

Kitajska ženska nogometna reprezentanca, ki je pripotovala v Avstralijo na olimpijske kvalifikacije preko Wuhana, je zaradi strahu pred smrtonosnim koronavirusom za zdaj končala v karanteni v enem od hotelov v Brisbanu, poroča Brisbane Times. Reprezentanca bo ostala v karanteni do 5. februarja, ko bosta minila dva tedna od postanka v Wuhanu. Nobena od nogometašic ali spremstva sicer ne kaže simptomov okužbe z virusom.

Zaradi koronavirusa je pod drobnogledom tudi VN KitajskeVodstvo svetovnega prvenstva v formuli 1 je danes sporočilo, da podrobno spremlja razmere na Kitajskem v luči velike nagrade, ki je na sporedu 19. aprila v Šanghaju

Med epidemijo sarsa, ki je trajala okoli osem mesecev od konca 2002 do avgusta 2003, je bilo okuženih 5327 ljudi, zahtevala pa je 349 življenj.

Število okuženih z novim koronavirusom 2019-nCoV na Kitajskem je medtem po podatkih oblasti doseglo 5974, umrlo je 132 ljudi.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije in državnih oblasti pa so izven Kitajske doslej potrdili več kot 60 primerov okužb, od tega največ na Tajskem (14).

V Nemčiji so v torek potrdili še tri okužbe z novim virusom, skupno štiri. Vsi trije na novo okuženi so zaposleni v podjetju Webasto, kjer dela prvi okuženi v državi. Vsi trije so v bolnišnici v karanteni, več ljudi, ki so bili v stikih z njimi, pa testirajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Franciji so v torek prav tako poročali o četrtem primeru okužbe. Gre za starejšega kitajskega turista iz province Hubei, kjer se nahaja Wuhan. Moški je v težkem stanju v pariški bolnišnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi primer pa so zabeležili tudi na Bližnjem vzhodu, in sicer v Združenih arabskih emiratih. Gre za družino iz Wuhana, pri čemer pristojne oblasti niso sporočile, ali je okužen samo en član ali več. "Zdravstveno stanje prizadetih je stabilno in pod zdravniškim nadzorom," so povedale pristojne oblasti.

Pod nadzorom pa so tudi štirje Srbi, ki so v torek v Srbijo prispeli iz Kitajske. Bili so sicer v mestih, ki so od Wuhana oddaljena tudi več kot tisoč kilometrov, so pa v njih zaznali virus. Na letališču v Beogradu so četverico pregledali, a pri njih niso zaznali nobenih bolezenskih znakov. V Srbiji je pod nadzorom tudi skupina turistov iz Wuhana, ki so tja prispeli iz Bosne in Hercegovine.

V Avstriji so doslej zabeležili šest sumov okužbe z virusom, od tega enega v Celovcu, a so doslej vse ovrgli, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Iz Wuhana so medtem v Tokio danes že prepeljali prvih 200 Japoncev, ki jih bodo najprej namestili v bolnišnico v karanteno. Na izvide testiranj bodo morali nato počakati doma. Okoli 650 japonskih državljanov še čaka na odhod, poroča britanski BBC.

Mesto je danes zapustilo tudi okoli 200 Američanov, ki so bili večinoma zaposleni na ameriškem konzulatu v mestu. Po poročanju CNN bodo morali ob prihodu v ZDA ostati v izolaciji v letališkem hangarju do dva tedna.

Iz Wuhana naj bi prepeljali tudi državljane EU, in sicer z dvema letaloma. Na prvem naj bi bilo okoli 250 Francozov, na drugem pa več kot sto državljanov iz drugih članic EU. Zaenkrat bodo lahko potovali le zdravi državljani brez simptomov.

Velika Britanija medtem ureja evakuacijo okoli 200 Britancev.

Avstralski premier Scott Morrison pa je sporočil, da nameravajo okoli 600 evakuiranih avstralskih državljanov za okoli dva tedna zadržati v karanteni na od Avstralije 2000 kilometrov oddaljenem Božičnem otoku. Napoved je že naletela na kritike, saj je otok znan po spornem migracijskem centru zaradi neustreznih razmer in kršitev človekovih pravic. V centru za tisoč ljudi je sicer trenutno nameščena samo ena štiričlanska družina, navaja BBC.

Strokovnjak kitajske komisije za zdravje Zhong Nanshan je medtem ocenil, da bi virus lahko vrhunec dosegel v desetih dneh. Potem, ko bo enkrat dosegel vrhunec, ne bo več večjega širjenja, napoveduje znanstvenik, ki je leta 2003 odkril sars. Izbruh sarsa je trajal šest mesecev, pri čemer Zhong ne verjame, da bo tudi izbruh novega koronavirusa trajal toliko časa.

Hongkonški znanstveniki so sicer pred tem na podlagi matematičnih izračunov ocenili, da bo izbruh vrhunec dosegel šele aprila ali maja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  29 .01. 2020 ob  12: 11
Se spominjate Černobila?
Ruska partija je molčala! Ljudje so umrli. Koliko?

Kitajska partija počne enako laže, laže, laže..... 100 X laže.
Oni mrtvim organe ipak vzamejo in prodajo.
Enako kot v severni Koreji

Koga briga njeno gospodarstvo. Naj crkne.
Ne kupujmo njenih izdelkov.
O sonce je posijalo....