MARATON HITROSTI: Policisti na Obali ujeli 65 prehitrih voznikov

Koper

Minuli teden sta Agencija za varnost prometa in policija izvedla pomladno preventivno akcijo za zmanjševanje hitrosti na cestah. Hitrost voznikov so nadzorovali na okrog 600 lokacijah po vsej Sloveniji in pri tem ujeli 897 prehitrih voznikov, na Obali 65, a največ, kar 41 v naseljih. Neprilagojena hitrost ostaja glavni vzrok za nastanek promentih nesreč. 

V petkovem maratonu nadzora hitrosti, ki je potekal na 600 lokacijah po vsej Sloveniji, so policisti skupaj ugotovili 897 prekoračitev hitrosti, največ, 583 v naseljih. 639 voznikom so izdali plačilni nalog ali pa bo zoper njih izveden ustrezen prekrškovni postopek, 146 jih je globo plačalo na kraju, 112 voznikov pa je bilo opozorjenih. Kot so danes sporočili s policije, so policisti na cestah izven naselij ugotovili 123 prekoračitev hitrosti, na avtocestah in hitrih cestah pa 191.

Na Obali so ugotovili največ, kar 41 prekoračitev hitrosti v naseljih, 9 prekoračitev hitrosti izven naselja, 15 pa na hitrih cestah in avtocestah. V 55 primerih prekoračitve hitrosti so voznike ustavili, izdali 22 mandatnih kazni na kraju in 9 ukrepov opozorila. Plačilne naloge so izdali 25 osebam.  

Kot poudarjajo, je neprilagojena hitrost še vedno glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč, saj se je v zadnjih letih približno petina nesreč zgodila prav zaradi tega. Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji - v zadnjih letih se giblje okrog 37 odstotkov. "Namen maratona nadzora hitrosti je umirjati hitrosti na naših cestah. Namreč, vozniki lahko z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomorejo k večji prometni varnosti. Želimo si, da bi s takšno vožnjo nadaljevali tudi takrat, kadar ne potekajo tovrstni poostreni nadzori," so zapisali na policiji. Policisti zato znova pozivajo voznike k previdni vožnji, hitrost vožnje pa naj prilagodijo omejitvam, svojim sposobnostim ter razmeram na cesti.

Agencija za varnost prometa je pred začetkom preventivne akcije izpostavila, da se je lani zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo skoraj 3500 prometnih nesreč, kar je 17 odstotkov več kot v prejšnjem letu. Zmanjšalo pa se je število umrlih, ki je doseglo najnižje število v zadnjih petih letih.

Zaradi neprilagojene hitrosti je po podatkih agencije lani umrlo 26 ljudi, kar je za približno polovico manj umrlih kot v prejšnjem letu in hkrati najmanj v zadnjih petih letih. Povečalo pa se je število lažje in hudo poškodovanih, ki je doseglo najvišje število v zadnjih petih letih in bilo za približno petino višje kot v letu prej.

Akcijo bosta agencija in policija sicer izvajali še med 5. in 11. junijem ter 7. in 13. avgustom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija