Berlusconi napovedal podporo Letti

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je nepričakovano napovedal, da bo Ljudstvo svobode v današnjem glasovanju o zaupnici vladi Enrica Lette glasovala za zaupnico, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Berlusconiju so se pred tem uprli lastni poslanci, ki naj bi že razmišljali tudi o ustanovitvi lastne frakcije v senatu.

"Ob dejstvu, da Italija potrebuje vlado, ki bo izpeljala institucionalne in strukturne reforme, smo se odločili - ne brez notranjih težav - da bomo podprli zaupnico," je v svojem nastopu v senatu dejal Berlusconi. Letta se je ob teh besedah smehljal in zmajeval z glavo.

Berlusconijevo Ljudstvo svobode je v razpravi v senatu danes napovedovalo, da ne bo podprlo vlade. Nakazalo je, da v primeru izglasovanja zaupnice Letti odhaja v opozicijo. Priznali pa so, da je v stranki prišlo do razkola. "Odpadniki" naj bi načrtovali ustanovitev svoje frakcije.

"Načrtujejo ustanovitev lastne frakcije. Poti so se ločile," je povedala Berlusconijeva zaupnica Maria Stella Gelmini.

Medtem pa je vodilni politik Ljudstva svobode Sandro Bondi opozoril, da aktualna italijanska vlada nima več prihodnosti. Če bo Letta glasovanje o zaupnici prejel zahvaljujoč glasovom odpadnikov od Ljudstva svobode, bo imela vlada le malo možnosti za preživetje, je posvaril.

Podpornikom Lette pa je Bondi sporočil, da so "dosegli le en namen na račun države, in to je razdeliti Ljudstvo svobode", poroča nemška tiskovna agencija dpa. Drugače je mislil minister za parlamentarne zadeve Dario Franceschini. "Mislim, da je jasno, da je ... politično rojena nova večina in da vlada lahko nadaljuje z delom," je poudaril.

Parlamentarce Ljudstva svobode, ki so Berlusconiju nameravali obrniti hrbet, sicer vodi dosedanji Berlusconijev tesni zaveznik, namestnik vodje stranke, odstopli minister in namestnik premiera Angelino Alfano, ki je po mnenju komentatorjev s to potezo "stopil iz sence".

Medtem ko so Alfanu številni očitali, da je "Berlusconijev dvorjan", ni 42-letnik po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA nikoli skrival ambicij nekoč prevzeti žezlo od Berlusconija na čelu desnosredinskega tabora. Sedaj naj bi po oceni komentatorjev svojemu političnemu očetu dokončno obrnil hrbet.

Analitiki so že opozarjali, da bi v primeru, da bi Letta prejel zaupnico kljub Berlusconijevemu nasprotovanju, to za medijskega mogotca predstavljalo zelo hud politični udarec.