KORAKI DO NOVEGA PROSTORSKEGA NAČRTA O POČKU: Prišla bo tudi uredba o vodovarstvenem območju

Slovenija

V Postojni sta se na delovnem srečanju včeraj ponovno sestali delovni skupini ministrstva za obrambo (Mors) in Občine Postojna. Obravnavali sta odprta vprašanja v zvezi z uporabo osrednjega vadišča Slovenske vojske Poček, se dogovorili za način njihovega reševanja ter pregledali uresničevanje dosedanjih aktivnosti in prihodnje aktivnosti.

Kot so zapisali na spletni strani Morsa, je vodja delovne skupine ministrstva za obrambo Boštjan Šefic člane delovne skupine Občine Postojna, ki jo vodi župan Igor Marentič, med drugim seznanil, da so dopolnitve strokovnih podlag za segment podzemnih voda za Poček pripravljene, opravljena je bila tudi strokovna revizija in upoštevane vse pripombe.

Omenjeni dokument predstavlja pomembno podlago za izdelavo novega državnega prostorskega načrta osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna in tudi za izdelavo dolgo pričakovane uredbe o vodovarstvenem območju za vodna telesa vodonosnikov na območju Postojne in Cerknice. Mors bo v začetku maja z ugotovitvami strokovnih podlag najprej seznanilo pristojne strokovne organe ministrstva za okolje in prostor ter nosilce urejanja prostora.

Predvidoma v sredini maja pa bo v Postojni pripravilo javno predstavitev omenjenega dokumenta in strokovno razlago ugotovitev tako za predstavnike občine kot tudi za občane na območju osrednjega vadišča ter druge zainteresirane javnosti, so še navedli na ministrstvu.

Ministrstvo za obrambo je delovno komisijo ustanovilo po tem, ko je občinski svet župana pooblastil, da doseže zaprtje vadišča Poček. Poleg motečega hrupa z vadišča je za občino na občutljivem kraškem območju velik problem morebitno onesnaževanje virov pitne vode za Postojno in Pivko zaradi vojaške dejavnosti na Počku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  26 .04. 2019 ob  14: 09
Vojska bo Ministrstvu za okolje razlagala o podzemnih vodah. Tega še v SFRJ ni bilo. Še javno vprašanje: Koliko vojska ZDA plačuje za uporabo Počka in kdo plačuje naše vojake, ki tam opravljajo službo varovanja?