KOLIKO GLOB IZREČEJO LASTNIKOM PSOV NA OBALI? Ni enako, če se vam pes pokaka v Kopru, Ankaranu, Piranu ali Izoli

Slovenija

V zadnjih dneh smo večkrat poročali o napadih psov, ki jih lastniki niso imeli na povodcih. V nekaterih primerih je prišlo do ugriza. Za nadzor lastnikov psov skrbijo mestni redarji, tudi kazni za kršitve so od občine do občine različne. Sankcije v obliki denarnih kazni predvideva tudi Zakon o zaščiti živali. V Centralnem registru psov je trenutno zabeleženih 2123 nevarnih psov. Čeprav velja splošno javno mnenje, da so med najbolj napadalnimi pasme pitbull terier, argentinska doga, staffordshirski bulterier in podobne, je med registriranimi nevarnimi psi več kot polovica mešancev.

Zakon o zaščiti živali določa, da mora lastnik ustrezno poskrbeti za vzgojo in šolanje svojega štirinožnega prijatelja, na javnem mestu pa mora biti pes na povodcu. V nasprotnem primeru zakon predvideva denarno kazen v višini od 200 do 400 evrov. Za nadzor nevestnih lastnikov skrbijo občine oziroma njihovi redarji. Prav tako občine same določijo sankcije.

V koprski občini lani in letos dve globi, v Ankaranu so zadostovala opozorila

V koprski mestni občini vas bo stalo 200 evrov, če boste imeli na javnem kraju psa brez povodca, če bo na javni površini opravil svojo potrebo, pa tudi če boste hranili žival na javnem kraju. V lanskem letu so izrekli zgolj eno globo, in sicer zaradi hranjenja živali na javni površini. Eno globo so izrekli tudi letos zaradi onesnaževanja javne površine s pasjimi iztrebki. Ob tem ne gre zanemariti, da redarji kršitelja prvenstveno samo opozorijo. Če lastnik psa opozorilo upošteva – priveže psa, pobere pasji iztrebek – mu globe ne izrečejo.

V Ankaranu psa, ki je brez spremstva, odpeljejo v obalno zavetišče. Lastnik ga lahko prevzame po plačilu nastalih stroškov. Če psa nimate na povodcu ali ne počistite za njim iztrebka na javni površini, vas bo v obeh primerih doletela kazen v višini 200 evrov. Do sedaj ankaranski občinski redarji niso še nikogar oglobili in so zadostovala opozorila.

V Piranu morate redarju pokazati vrečko za pobiranje iztrebkov

V piranski občini mora lastnik ali skrbnik psa obvezno imeti s seboj vrečko za pobiranje iztrebkov, ki jo mora pokazati občinskemu redarji, če ga ta pozove. Ko redarji ugotovijo, da se pes nahaja na javnem kraju brez spremstva lastnika, pokličejo Obalno zavetišče za živali, ki psa odpelje v svojo oskrbo. Lastnik ga lahko dobi nazaj proti plačilu oziroma ko poravna nastale stroške.

Če vas v Piranu redar zaloti, da niste pobrali iztrebka svojega psa, vas doleti globa v višini 100 evrov. Piranski redarji niso izrekli niti lani niti letos še nobene globe za takšen prekršek. Če psa nimate na povodcu, znaša globa 200 evrov. Lani so jih piranski redarji napisali deset, pet pa letos do konca julija.

V nekaterih primerih je bil pes odpeljan v zavetišče. Bili pa so celo tako prijazni, da so redarji sami odpeljali psa do lastnika, saj so na podlagi odčitanega čipa prišli do lastnikovega naslova. Večina kršitev se je zgodila v samem mestu.

"Poleg represivnega ukrepanja izvajamo v piranski občini preventivne ukrepe, ki so precej bolj številčni. Lani so redarji našli 15, letos pa že deset psov, ki so se prosto gibali brez spremstva. Odčitali so podkožni čip in stopili v kontakt z lastnikom ter z njim opravili razgovor. V veliko primerih so psi pobegnili iz varovanega prostora. Če se je to primerilo samo enkrat, so redarji zaključili postopek z opozorilom," so pojasnili na piranski občini.

Globa za odvoz psa v zavetišče v Izoli 100 evrov

V izolski občini odlok, poleg tega, da mora biti pes na povodcu, določa tudi, da mora nositi nagobčnik, če je zabeležen kot nevaren pes. Globe niso izrekli niti v lanskem niti v letošnjem letu. Tudi v Izoli redarji pokličejo Obalno zavetišče, če najdejo psa brez spremstva. Letos so imeli samo en takšen primer, na podatke o lastniku še čakajo, predvidevana globa pa znaša 100 evrov.

V Izoli je prepovedano voditi ne samo pse, tudi vse druge živali na javne površine, ki so posebej označene. Letos so z globo v višini 100 evrov kaznovali dva občana. 50 evrov vas bo stalo, če v Izoli ne boste pobrali iztrebka za svojim psom. Letos so kaznovali tri kršitelje, lani pa so izrekli le dve opozorili, saj sta lastnika iztrebek pobrala in izrek globe ni bil potreben.

Kaj storiti, če pes napade?

Dosti večje težave nastanejo, če pes napade, morda celo ugrizne, in povzroči poškodbo. "Za poškodovanega je najprimerneje, da takoj obišče zdravnika, ki oceni stopnjo poškodbe in poškodovanega napoti v antirabično ambulanto. Ta podatke o ugrizu psa vnese v Centralni register psov (CRPsi). Lastnika psa pozovejo, da se zglasi v pristojni veterinarski organizaciji, da preverijo sum na steklino in o ugrizu psa obvestijo pristojni območni urad Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR)," pojasnjujejo na veterinarskem inšpektoratu.  

Veterinarska organizacija, ki obravnava poškodbo živali zaradi ugriza psa, mora podatke o ugrizu v roku treh delovnih dni vnesti v CRPsi. V roku 24 ur morajo o ugrizu obvestiti UVHVVR policisti, ki obravnavajo tovrsten dogodek. Ko pristojni območni urad prejme obvestilo antirabične ambulante, veterinarske organizacije ali policije, preveri vse prejete navedbe in izda odločbo, s katero dodeli psu status nevarnega psa.

Status nevarnega psa dodelijo psu, ki je napadalen, ki je ugriznil človeka ali drugo žival. Izjeme so službeni vojaški in policijski psi, psi, ki so napadli osebo, ki je nedovoljeno vstopila v objekt na ograjeno zemljišče, čeprav je bil na vhodu postavljen opozorilni znak, ter psi, ki so ugriznili ali napadli med veterinarskimi posegi. Izjeme so tudi psi, ki še niso dopolnili starosti devet mesecev in so v tem času ugriznili le enkrat.

V registru je trenutno zabeleženih 2123 nevarnih psov, kar predstavlja odstotek registrirane populacije. Razvrstitev nevarnih psov po številu glede na to, kateri pasmi so podobni (pri vpisu v CRPsi se poreklo/čistokrvnost ne preverja), je v tabeli:

Sledijo ostale pasme (cca. 300), pri katerih je število nevarnih posameznikov manjše kot 10.

Veterinar lahko odredi usmrtitev psa

Nevaren pes mora biti na povodcu, nositi mora nagobčnik, zaprt mora biti v pesjaku ali objektu oziroma mora biti nastanjen v ograjenem prostoru z ograjo, ki je visoka najmanj 1,8 metra, na vhodu pa mora biti postavljen opozorilni znak. Nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje ali skrb osebam, ki so mlajše od 16 let. Kazen za lastnika, ki ne upošteva navodil, znaša od 800 do 1200 evrov.

V primeru, da pes povzroči smrt ali posebno hudo telesno poškodbo, se izpelje poseben postopek, v katerem uradni veterinar odredi usmrtitev psa.

Če nevaren pes ponovno ugrizne, pri čemer poškodba ni posebno huda, je zanj predpisano obvezno šolanje, ki mora biti izvedeno v šestih mesecih od dogodka oziroma do dopolnjenega drugega leta starosti, če gre za mladega psa. Takega šolanja se morata udeležiti pes in njegov lastnik po programu, ki je odobren s strani UVHVVR. Uspešnost opravljenega šolanja psa preveri komisija. Lastnik psa pa je dolžan dokazilo o uspešno opravljenem šolanju predložiti pristojni veterinarski organizaciji, ki ta podatek vnese v CRPsi. Šolanje psa je obvezno tudi za psa, ki živi ali bo živel v istem okolju kot lastnik, ki je že posedoval psa, pa je bil pes usmrčen zaradi povzročitve smrti ali posebno hude telesne poškodbe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  24 .08. 2019 ob  11: 48
vseved, po kakšnem ključu si prišel do te cifre in kateri so ti nevarni psi, jaz poznam samo nevarne lastnike, te bi pa moral že zakon ustrezno kaznovati, če bi pri nas delovalo vse kot mora in ne bi rabili nobene dodatne službe in dajatev
td |  23 .08. 2019 ob  12: 11
Bi pa vseeno dodal in ocenil, da pa ima vedno več ljudi pse na povodcih in večina ima vrečke s sabo. Tudi 3 sosede imam, ki vedno pobirajo. Toliko, da ni za vse metat v isti koš. Za tiste druge pa so nujne kontrole, pri čemer redarjev kot rečeno nikjer nikoli, se ukvarjajo samo z inkasantstvom.
anton |  23 .08. 2019 ob  11: 13
... v izoli je glede vodenja pasje "politike" totalen kaos ...
... tudi sam imam psa, vendar, ko smo na sprehodu je zavezan in imam s seboj vedno najmanj dve vrečki za iztrebke ...
... kamor koli se obrneš je povsod veliko iztrebkov saj večina lastnikov za njimi ne počisti ...
... potrebno bi bilo denarno kaznovanje lastnikov, ki imajo odvezane pse, za njimi ne počistijo ter tiste katerih psi ki po zakonu morejo imeti nagobčnik,pa ga pes nima ...
... ne pomagajo ne zakoni, odloki, pravilniki ..., ce se jih ne izvaja ...
... that s all falk s ...
td |  23 .08. 2019 ob  09: 03
Sodeč po posranih mestnih ulicah, še posebaj pa od Žusterne naprej v smeri Izole, je kontrola nična. Redno tečem in kolesarim, tudi 2x dnevno včasih za vikende, pa še nisem videl enega samega samcatega redarja, da bi to nadziral kaj šele živali na motorjih, ki grejo po 80 in več slalom med kolesarji in rolkarji itn. No, enih 2x je šel mimo na brzino redarski avto in enkrat pisal kazen napačno parkiranemu vozilu. To je moja statistika za par let nazaj, tolikokrat videnje redarjev ali policajev.
Tom |  23 .08. 2019 ob  08: 52
Kaj MO Koper ima tudi redarjei? :)
vseved |  22 .08. 2019 ob  14: 31
Za vsakega psa bi lastnik moral plačati 360 € letne dajatve in samo z nevarnimi psi bi zbrali 700.000 €. s tem denarjem bi ustanovili službo ki bi nadzorovala in kaznovala vse nevestne lastnike.
ManofSteel |  22 .08. 2019 ob  13: 32
V Izoli serejo vse povprek...pobirajo pa tisti, ki živijo ali delajo v okolici. Skratka rečeno smo v dreku.
Sem tudi opazil nekaj tednov nazaj enega padobranca z šotorjem. Očitno, da imamo kamping na svetilniku....včeraj so bili že štirje! Lepo, da redarji in policisti opravljajo "vestno" svoje delo...še malo pa bo.oi.eli plažo svetilnik rezervirano za šotor turiste....mi pa oddajamo apartmaje, da se bodo turisti kopali na pasji plaži....seveda. pomembno da plačujejo turistično takso lool